Magyarázkodhat a DOOM Eternal zeneszerzője

Doom, fps, játék, végzet
Most pedig érkezik az új epizód, a Doom Eternal.
Vágólapra másolva!
Valaki átveszi a helyét, nem dolgozik vele az id Software.
Vágólapra másolva!

Több hétnyi halasztás után április második felében megjelent a nagy sikert aratott DOOM Eternal zenei albuma, ezt hivatalosan jelenleg csak a játékot előrendeltek élvezhetik, a zenestreamelő szolgáltatásokba csak a közeljövőben érkezik meg. A kiadásának napján rögtön botrány támadt körülötte, miután az albumon lévő számok javát rossz hangminőségűnek találták a rajongók, plusz mixeléssel kapcsolatos furcsaságokat is felhoztak.

Doom Eternal Forrás: id Software

Mick Gordon zeneszerző rajongói érdeklődésre reagálva közölte, hogy a zenei album csak néhány dalát mixelte, a többit valaki mással készítette az id Software, továbbá

a jövőben valószínűleg nem fog a fejlesztővel dolgozni.

Ez nagy meglepetést keltett, hiszen a DOOM és a DOOM Eternal zenéjével is pokoli munkát végzett, a rajongók és a média is azt sejtette, hogy valamiféle vállalati kavarás történt a háttérben.

Az elmúlt hetek spekulációi és vádjai után Marty Stratton, a DOOM Eternal producere egy nyílt levélben elmesélte, hogy mi történt az elmúlt hónapokban az id Software és Mick Gordon között. Állítása szerint kommunikációs nehézségek miatt valóban kissé megromlott a felek közti viszony, de az igazi probléma ott kezdődött, hogy Mick Gordon nem tudta tartani a zenei album (OST) elkészítésének a határidejét.

DOOM Eternal Forrás: id Software

Stratton szerint Gordon szerződésében az állt, hogy minimum 12 a zenei albumon használható dalt kell leszállítania március elejére, ám a zeneszerző február második felében négy hét plusz időt kért, mivel a számok összeállítása munkaigényesebbnek bizonyult a vártnál.

Azt ígérte, hogy cserébe harminc számot fog leszállítani az albumra, két órát meghaladó lejátszási idővel.

A javaslatot elfogadta az id Software, és a kért négy helyett hat hetet adott a zeneszerzőnek. A csúszás miatt már nem tudta a játék megjelenésével párhuzamosan leszállítani a zenei albumot az előrendelőknek, ami egyes országokban még fogyasztóvédelmi aggályokat is felvetett.

Doom Eternal Forrás: id Software / Bethesda

Április elején Stratton kezdett aggódni, hogy Gordon a kitolt határidőt sem lesz képes tartani. Emiatt megkérte a DOOM Eternal vezető hangmérnökét, hogy álljon neki zeneszámokat mixelni az OST-re a játékban hallható hangmintákból arra az esetre, ha Gordon nem tudná teljesíteni a vállalását. Az albumra végül felkerült 59 számból 47-et Chad Mossholder készített, ezek stílusukban némileg eltérnek Gordon anyagaitól, és feltűnően gyengébb a hangminőségük. Az utóbbi oka, hogy Mossholder nem fért hozzá az alapjukként szolgált hangfájlok veszteségmentes verzióihoz.

Stratton értesítette a zeneszerzőt a B-tervről, pár nap múlva pedig Gordon maga is támogatta az ötletet, hogy kombinálják az albumon az általa és a Mossholder által mixelt dalokat.

Az új határidő lejártával Mick Gordon újból időt kért, a szerződésében megkövetelt tizenkét dalból csak kilencet tudott leadni, ráadásul ezek javarészt ambiens jellegűek voltak. A maradék három harci dalra várnia kellett a fejlesztőcégnek.

Doom Eternal Forrás: id Software

Mindezek ellenére végül békében váltak el a felek, éppen ezért is lepte meg Strattont, hogy az OST megjelenésekor a mixelésre és hangminőségre vonatkozó kritikákra válaszul Mick Gordon a rajongókat és a médiát egyaránt félrevezetett módon állította be a helyzetet,

mire az id Software és Mossholder is megkapta a magáét a rajongóktól.

Strattont végül a Mossholdert ért személyes támadások billentették ki a nyugalmából, és sarkallták a nyílt levél megírására.

Privát csatornán Gordon elismerte, hogy a kommentjei által kiváltott népharag jogtalan Mossholderrel szemben, azonban még egy tweet megírására sem volt hajlandó, hogy megpróbálja lenyugtatni az általa felhergelt rajongókat.

A zenei albumot az eredeti tervek szerint teljes egészében Mick Gordonnak kellett volna elkészítenie. Mossholdernek semmi köze sem lett volna hozzá, csak épp kénytelen volt dolgozni rajta, miután Gordon a szerződésében vállalt minimum kötelezettségeit is csak jelentős csúszással tudta teljesíteni, a további ígéreteit pedig egyáltalán nem volt képes tartani.

Mindezek után Stratton úgy döntött, hogy az id Software a belátható jövőben nem kíván Mick Gordonnal dolgozni, az Eternalhoz éppen készülő DLC-hez biztosan nem fog zenét szolgáltatni.

Hírünk írásáig Mick Gordon nem kommentálta a DOOM Eternal producerének nyílt levelét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!