Ideje vírusirtót telepíteni a Macre

apple macbook pro laptop notebook internet
Vágólapra másolva!
Először van nagyobb veszélyben a macOS, mint a Windows.
Vágólapra másolva!

A Malwarebytes biztonsági cég legújabb jelentése szerint óriási fordulattal zárult a múlt évtized, a számítógépes kártevők a történelem során először jelentenek gyakoribb fenyegetést Apple Macen, mint a Windows rendszerű termékeken. A cég szerint a tavalyi évben megnégyszereződött a macOS-t célzó kártevők száma, Macen végpontonként átlagosan 11 támadási kísérletet, míg Windowson 5,8 támadási kísérletet naplózott.

Forrás: Fox / Pexels

A fejlemény nem meglepő, számos faktor hozzájárulhatott a maces kártevők felemelkedéséhez. Manapság közel sem olyan egyszerű sikeresen megfertőzni a windowsos számítógépeket, ráadásul a Macet használók tipikusan fizetőképesebbek, és abban a hitben élnek, hogy nem kell félniük a kártevőktől.

Az utóbbi óvatlanná teheti őket, könnyebben rávehetőek lehetnek a gyanús fájlok futtatására.

A Malwarebytes szerint a legnagyobb jelenléttel rendelkező kártevők tavaly az adware kategóriába estek, ezek hirdetéseket jeleníthetnek meg az operációs rendszerben, lecserélhetik a böngészőkben a reklámokat a sajátjaira, vagy éppen eltéríthetik az internetes lekéréseket. A fogyasztókat célzó TOP10 leggyakoribb kártevőből hét, míg a vállakozásokat célzó kártevőkből öt volt adware.

A cég kiemelte, hogy az androidos mobileszközök piacán egyre nagyobb problémát jelentenek a készülékekre előtelepített kártevők, részben ezek miatt kell óvakodni a noname mobiloktól és táblagépektől.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!