Indulnak az állam által támogatott informatikai átképzések

Vágólapra másolva!
A gazdaságvédelmi akcióterv keretén belül sorra jelentik be a különböző intézmények, programozói iskolák, hogy kihasználva a kormány által meghirdetett programot, elindítják digitális karrierváltó képzéseiket, amiket most az állami támogatásnak köszönhetően majdnem teljesen, de akár teljesen ingyen is elvégezhetnek a jelentkezők.
Vágólapra másolva!

A kormány célja, hogy Magyarország a koronavírus-járvány alatt is tovább erősítse pozícióját digitális nagyhatalomként, és ha lehet, még jobb pozícióba kerüljön a veszélyhelyzet elmúltával, mint korábban volt.

Persze ezenkívül az is a cél, hogy az állásukat elvesztők most lehetőséget kapjanak karrierváltásra, hogy később egy olyan digitális ágazatban tudjanak elhelyezkedni, melyek nemcsak "biztosabbak" a hasonló helyzetekben, de adott esetben komoly előrelépést kínálnak karrierlehetőségek és fizetések tekintetében.

Ennek érdekében jelentette be a kormány, hogy különböző digitális jellegű átképzések költségét 95%-ban támogatja, ami mellé elérhetővé válik egy kamatmentes felnőttképzési diákhitel is, ami szintén felhasználható a képzések finanszírozására.

Budapest, 2020. április 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz Budapesten 2020. április 6-án. A kormányfő mögött Varga Mihály pénzügyminiszter, Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b-j) Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nem kellett sokat várni, és a nagyobb piaci szereplők már reagáltak is a bejelentésre. Magyarország egyik legnépszerűbb független programozóiskolája, a Codecool bejelentette, hogy már kidolgozták az informatikai átképzéshez szükséges karriertervet és képzési modellt, az ezzel kapcsolatos részletek pedig már elérhetőek a honlapjukon, és a jelentkezés is elindult.

A Codecool a felvázolt tervek szerint először egy díjmentes hónapot kínál majd mindenkinek, melynek keretén belül a jelentkezők az IT-karrierhez szükséges alapokba kapnak betekintést, elsajátítják a programozás alapjait, és képbe kerülnek a digitális korszakban elérhető szakmákról és lehetséges irányvonalakról. A jelentkező ezt követően már tisztábban átlátja a helyzetet, és megfelelő döntést tud hozni azzal kapcsolatban, milyen irányban kellene folytatni a tanulást.

A Codecool jellemzően 3-12 hónapig tartó képzései egyébként nem mondhatók olcsónak, viszont az állami támogatásnak és a felnőttképzési diákhitelnek köszönhetően most teljesen, vagy majdnem teljesen ingyen végezhetők el.

Emellé a vállalat bizonyos esetekben garanciát is vállal arra, hogy a jelentkezőknek a képzés után lesz munkája, vagy segít az álláskeresésben - ez egyébként is bevett gyakorlat a Codecool és néhány más hasonló programozóiskola esetében, és az eddigi tapasztalatok alapján többnyire jól működik.

Forrás: Codecool

Ehhez hasonlóan igyekszik eljárni egy másik népszerű digitális iskola, a Green Fox Academy, ahol egyébként korábban #Stayathome Coding Camp néven már elindult egy ingyenes, három héten át tartó kurzus, aminek keretein belül a jelentkezők betekintést nyerhetnek a programozás alapjaiba. Úgy tűnik, hogy a dolog sikeres, eddig már több mint 6 ezren jelentkeztek rá.

A gazdasági akcióterv bejelentését követően a Green Fox is elkezdte összeállítani a digitális átképzéshez szükséges programját, mely szintén állami támogatással lesz elérhető, és amire már fogadják az előzetes feliratkozásokat.

Az a legtöbb hasonló képzés esetében közös, hogy a jelentkezőkkel szemben szinte alig támasztanak követelményeket, leginkább csak a betöltött 18. életév és egy minimális angoltudás szükséges,

így tényleg majdnem minden érdeklődő előtt nyitva áll a lehetőség a karrierváltásra.

Ezenkívül az ilyen jellegű képzések többnyire online zajlanak (főleg most, a járvány alatt), és viszonylag rugalmasak is, tehát többé-kevésbé a saját időbeosztásunkhoz igazíthatók.

Ezenkívül persze már most több tucat oktatási központ, intézet, egyesület és vállalkozás jelentette be, hogy részt vesz a kormány programjában, és különböző kurzusokat indít, melyek állami támogatással segítenek a digitális karrierváltásban.