Újrakezdődik a munka az Apple irodáiban

Vágólapra másolva!
Közel két hónapnyi szünet után fokozatosan kezdenek majd visszatérni az alkalmazottak az Apple irodáiba, így több fontos projekten is felgyorsulhat a munka. Ezzel szemben a Google idén még a távmunkát favorizálja.
Vágólapra másolva!

Több, neve elhallgatását kérő vezető beosztású alkalmazott is arról beszélt, hogy a héten már több munkavállalót engednek majd vissza az Apple irodáiba, beleértve a kaliforniai Cupertino városában található központot is. Ezen kívül persze számos helyen rendelkezik még irodával a nagyvállalat, például New Yorkban, Austinban, San Diegóban és Boulderben is, melyeket mint érint a döntés.

Tim Cook vezérigazgató korábban már elmondta, hogy május környékére tervezi az irodai élet újraindítását, azonban nem egyszerre hívnak majd be mindenkit, hanem fokozatosan, szakaszosan egyre több munkatárs jöhet be. Ez első körben azokat a munkavállalókat érinti, akiknek a feladataik nem, vagy csak részben teszik lehetővé az otthoni munkavégzést.

A tapasztalatokra építve aztán júlisban érkezhet a második fázis, ahol még több alkalmazott járhat már be az irodába.

De még a mostani helyzetet is rugalmasan kezeli az Apple: nem lesz kötelező minden nap bejárni, és eleve csak bizonyos mennyiségű időt kell majd az irodában tölteni, a munkakörtől függően. Ezen kívül persze mindig az adott állam, megye és város kijárási korlátozásaihoz is alkalmazkodni kell, úgyhogy a további fázisokra vonatkozó tervek egyelőre még képlékenyek.

Az Apple céges kultúrája erősen épít a személyes találkozásokra, a közös termékfejlesztésre, és míg például a szoftveres oldal jóval könnyebben tud dolgozni otthonról, addig a hardverfejlesztés már problémásabb a távolból.

Márpedig az Apple bevételeinek és profitjának jelentős részét továbbra is a hardverek hozzák, élen az iPhone-nal, de persze nem szabad elfelejteni a MacBook-laptopokat és az iPadet sem.

Az Apple új központja Cupertinóban. Forrás: Wikipedia

Egyébként bizonyos, kisebb csapatok még a járvány alatt sem otthonról dolgoztak, igaz nem is feltétlenül az irodában: az adatközpontok menedzselése, szoftverek telepítése, hardverek tesztelése és néhány más, üzletileg kritikus feladat fizikailag nem, vagy nem mindig oldható meg otthonról. A források szerint most, az első körben az irodákba visszatérő alkalmazottak a hardverfejlesztéssel foglalkoznak, ugyanis az olyan készülő termékek, mint a virtuális valóságos és kevert valóságos headsetek fejlesztése alaposan lelassult a járvány alatt.

Tim Cook vezérigazgató azt már korábban közölte, hogy az újranyitás fokozott biztonsági intézkedések mellett történik majd: az alkalmazottaknak belépéskor megmérik a testhőjét, és az irodán belül fokozott távolságtartást írnak majd elő, de azt vizsgálják, hogyan lehetne rendszeres koronavírus-teszteket végezni rajtuk.

A Google inkább az otthoni munkát részesíti előnyben

A másik nagy technológiai óriás részben hasonló, részben azonban más elveket követ majd. Sundar Pichai vezérigazgató korábban arról beszélt, hogy legkorábban június 1-től térhetnek vissza az irodákba azok az alkalmazottak, akiknek a munkavégzéséhez mindenképpen szükség a fizikai jelenlét. A Google is nagyon elővigyázatos, így az irodai munka még ennek ellenére sem lesz ugyanaz, mint korábban, de ezt a vezető már nem részletezte.

Ezzel együtt viszont a Google esetében egyelőre nincs szó arról, hogy a következő időszakban fokozatosan hoznák vissza az összes munkavállalót az irodákba,

a cég arra számít, hogy a többség 2020-ban még inkább otthonról fog dolgozni.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója. Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Persze, a Google is egyre többet foglalkozik hardverek tervezésével, a nálunk egyelőre még hivatalosan nem forgalmazott Pixel-telefonok is egyre népszerűbbé válnak, azonban a cég életében

a hardverek fontossága még mindig messze nem ér fel az Apple-höz.

Ez részben magyarázhatja is azt, hogy miért engedi munkavállalóinak nagy részét otthonról dolgozni a vállalat az év hátralevő részében.

Mindenesetre érdekes lesz látni, hogy milyen tapasztalatokat szereznek a technológiai óriások a következő időszakban, hogyan tud újraindulni (akár csak részlegesen is) a munka az irodákban, hiszen gyaníthatóan számos más cég így felállított példákat veszi majd alapul a saját működésében.