Piacra került az első 8 TB-os NVMe SSD

sabrent rocket q 8tb ssd szilárdtest-meghajtó nvme m.2
Sabrent Rocket Q 8TB SSD
Vágólapra másolva!
Eddig csak SATA-s meghajtóval volt elérhető a kapacitás.
Vágólapra másolva!

Újabb mérföldkőhöz ért a szilárdtest-meghajtók piaca, csendben elérhetővé vált az első M.2 formaterv és NVMe protokoll használata mellett 8 TB kapacitást kínáló modell. Ekkora tárhelyet eddig csak SATA csatolófelületű meghajtók voltak képesek nyújtani, ám a létezésükről a többség valószínűleg nem is tud, nem kaphatóak széles körben.

Sabrent Rocket Q 8TB SSD Forrás: Sabrent

Az első M.2 / NVMe modell a Sabrent Rocket Q 8TB, a brit Amazonon 1799 fontért vált megvásárolhatóvá, azaz bruttó 692 ezer forintba kerül. Ez persze eszement összeg, a döntő többség egy komplett asztali PC-re vagy laptopra nem képes vagy hajlandó ennyi pénzt kiadni. Másrészt viszont látni kell, hogy különleges igényeket kielégítő termékről van szó, a számítógépezők oroszlánrészének nincs is rá szüksége.

Sabrent Rocket Q 8TB SSD Forrás: Sabrent

A formatervből és a protokollból sejthetően a Sabrent terméke masszívan gyorsabb az eddig SATA-s megoldásoknál, a gyártó szerint akár 3,3 GB/s szekvenciális olvasási, továbbá 2,9 GB/s szekvenciális írási sebességre is képes lehet. A véletlenszerű olvasási és írási tempói 550 ezer / 660 ezer IOPS, ezen a téren sincs miért szégyenkeznie.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!