A nyújtható kijelző lehet a következő nagy csoda

nyújtható, kijelző, dél-korea, LG, technológia
Az okostelefonoknál is bevethetik ezt az új technológiát.
Vágólapra másolva!
A színes, nagy felbontású és jó képminőséget produkáló kijelzők mostanra elválaszthatatlanná váltak a hétköznapoktól. És nem csak a tévékre, számítógépekre gondolunk ilyenkor, hiszen ilyen megjelenítők találhatóak a telefonokban, az okosórákban, az okoskarkötőkben, és egyre inkább meghódítják a járműipart, a háztartási gépeket, sőt felbukkantak már a villamosmegállókban, boltok kirakatában is. Ez pedig még csak a kezdet.
Vágólapra másolva!

Egyre többen foglalkoznak a korábbi korlátokon átlépő speciális kijelzők fejlesztésével, amelyek korábban sosem látott területekre vihetik el az ilyen eszközöket. Így születtek meg a feltekerhető és hajlítható képernyők, amelyek elképesztő lehetőségeket nyitottak meg a mérnökök és dizájnerek előtt.

Az okostelefonoknál is bevethetik ezt az új technológiát. Forrás: Origo

A nyújtható kijelzők pedig egy újabb szintlépést jelenthetnek.

Összehangolt kutatás

Ez nem egy idétlen sci-fi film, hanem a valóság. Tényleg számíthatunk a nyújtható képernyők megjelenésére, ráadásul már a közeljövőben. A dél-koreai állam kezdeményezésére létrejött egy munkacsoport, amelynek feladata ezen különlegesnek ható technológia kifejlesztése. A projekt vezetésével a hatalmas LG konglomerátum kijelzőgyártó és fejlesztő leányvállalatát, az LG Displayt bízták meg. E cég fogja tehát koordinálni a kutatási folyamatot, amelyben neves egyetemek, laborok, független és fejlesztő intézmények vesznek részt. Az egészet pedig megtámogatják első körben mintegy félmilliárd dollárral, azaz olyan 160 milliárd forinttal, ami azért jól jelzi, hogy mennyire komolyan is gondolják a dolgot.

A nyújtható kijelző alapvetően változtathatja meg az elektronikai eszközök világát. Forrás: Origo

A terv pedig az, hogy 2024-re működőképes, és akár kész termékekben is bevethető, sorozatgyártásra érett megoldással álljanak elő. A cél pedig, hogy a nyújtás mértéke elérje a 20 százalékot, értelemszerűen úgy, hogy a felbontás ne változzon. Az LG Displaytól származó információk értelmében Micro LED képalkotási eljárásra épülő nyújtható kijelzőkön fognak dolgozni. Eme technológia sajátossága, hogy minden egyes piros, zöld és kék alpixel (e három tesz ki egy képpontot) mögött egyedileg vezérelhető fénykibocsátó diódák találhatóak. Ennek köszönhetően pedig lehetővé válik a hatalmas, akár végtelen kontraszt, valósághű tónusok, és megfelelően színgazdag, illetve nagy színpontosságú kép megteremtése.

Az LG Display vezetésével Micro-LED technológián fog dolgozni egy kutatócsoport. Forrás: Origo

Az LG egyébként már jó ideje dolgozik a Micro LED technológián, és a cég igen jó eredményeket ért el e téren. A közelmúltban már fel is avatták az első olyan mozitermet a világon, amelyben a vásznat egy ilyen hatalmas Micro LED kijelző helyettesíti.

Mire jó?

Egyelőre még tökéletesen konkrét termékekről nem hallani, amelyekbe nyújtható megjelenítő kerülhetne, inkább csak tervekről és elgondolásokról.

Nagyon úgy tűnik például, hogy az összehajtható mobileszközök szegmensében egy ilyen technológia igen jó szolgálatot tehet.

A hajtási vonalnál ugyanis a jelenlegi kijelzők óriási igénybevételnek vannak kitéve, és sok ígéretesnek tűnő prototípus itt bukott el. Ez a szektor pedig egyre fontosabb lehet, hiszen az első fecskék után már több cég is bejelentette, hogy összehajtható telefonon dolgozik, sőt tervben vannak az összehajtható kijelzőjű notebookok is.

A hajtogatható eszközöknél igen jó szolgálatot tehet a nyújtható kijelző. Forrás: Origo

Emellett hagyományos okostelefonoknál is beválhat ez a megoldás. Lehetővé tenné ugyanis, hogy a felhasználó egy eszközben vigyen magával egy 6 és egy 7,2 inches kijelzővel ellátott mobilt. Ha arra van szüksége, hogy zsebre vágja, vagy kényelmes a kompakt kivitel, akkor az eredeti méreten használja. Viszont ha igényli a nagyobb képernyőt, akkor egyszerűen csak megnyújtja a kijelzőt.
Az iparági szakértők meglátása szerint a járműiparban is igen jó hasznát vehetik majd a nyújtható megjelenítőknek. Például az autók műszerfalán, vagy repülőgépekben esetleg luxushajókon. Valamint elképzelhetőnek tartják, hogy a háztartási gépeken, például hűtőszekrényeken vagy mosógépeken használják ezt a megoldást

Ennek segítségével ugyanis jelentősen le lehet csökkenteni a képernyők méretét, és csak akkor kell megnövelni azokat, ha valóban szükség van erre.

Abban szinte mindenki egyetért, hogy ha tényleg sikerül kifejleszteni a működőképes nyújtható kijelzőt, az alapjaiban változtathatja meg mindazt, amit az elektronikai eszközök használatáról gondoltunk korábban, valamint jó pár vadonatúj termékcsoport megszületését eredményezheti.

Sokan látnak fantáziát a nyújtható kijelzőkben. Forrás: Origo

Amennyiben az LG Display által vezetett fejlesztői csoport képes eredményeket felmutatni, akkor nem lennénk meglepve, ha hamarosan a világ más tájain, jelesül Kínában, Japánban és az Egyesült Államokban is elindulnának gőzerővel ilyen irányú projektek. Az mindenesetre tény, hogy korábban már voltak kísérletek nyújtható OLED kijelzők előállítására, de ezek eredményéről nem sokat hallani. Mindenesetre nem lenne meglepő, hogy ha végül ez a technológia nyitna egy új frontot az elektronikai eszközök és cégek szűnni nem akaró háborújában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!