Nem kell kiadnia a filmkalózokat a YouTube-nak

youtube laptop notebook
Vágólapra másolva!
A jogvédők számára kedvezőtlen ítéletet hozott az Európai Bíróság.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság csütörtökön kihirdetett döntése értelmében az internetes szolgáltatásokat üzemeltető vállalatok az Európai Unióban nem kötelezhetőek arra, hogy kiadják a kalózkodással megvádolt felhasználóik e-mail-címeit, telefonszámait és IP-címeit a jogtulajok ügyvédeinek.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay / Pexels

A jogvédők számára óriási csalódást jelentő döntés előzménye, hogy 2013 és 2014 során valakik feltöltötték német szinkronos változatban a Horrorra akadva 5 és Parker című filmeket a YouTube-ra, ezek terjesztésére kizárólag a német Constantin Film rendelkezett engedéllyel. A forgalmazó nemcsak töröltette a filmeket a videomegosztóról, de azonosítani kívánta a feltöltőiket, hogy polgári peres eljárást indíthasson ellenük.

A YouTube nem volt hajlandó átadni a birtokában lévő adatokat a feltöltőkről, így a Constantin peres úton kívánta rákényszeríteni az információk kiadására.

Ezzel hosszas és változó sikerű pereskedés vette kezdetét: első körben a bíró elutasította a Constantin Film követelését, azonban a felsőbb bíróságon való fellebbezés során már sikerrel járt a forgalmazó. Ezt viszont a YouTube nem hagyta annyiban, érvelése szerint a Constantin által felhozott EU-s szerzői jogi törvény csak a kalózkodással vádoltak postai címének átadását teszi lehetővé.

A jogértelmezési vita eldöntése érdekében az Európai Bíróság elé került a kérdés, amely friss döntése szerint ez valóban így van:

a törvényben lévő cím kifejezés kizárólag fizikai helyre vonatkozik,

így a Constantin nem kaphatja meg a jogszabályra hivatkozva a filmek feltöltőinek egyéb adatait.

A mostani döntéssel az ügy visszakerült az illetékes német bíróságra, amely jó eséllyel pontot tesz az ügy végére, hiszen a Constantin Film már nem képes jogalapot felhozni az adatszolgáltatás kikényszerítésére.

Lakcímeket nem tud átadni a YouTube, így nagyon úgy tűnik, hogy megúszták a filmek feltöltői; a szükséges információk hiányában a filmforgalmazó nem lesz képes pert indítani ellenük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!