Beperelte az Apple társalapítója a YouTube-ot

Steve Wozniak iPhone-t vesz
Apple Co-Founder Steve Wozniak walks out of the Apple Store in Los Gatos after purchasing the Apple's latest iPhone 4s on October 14, 2011 in California. AFP Photo Kimihiro Hoshino
Vágólapra másolva!
Bitcoinos csalók élnek vissza Steve Wozniak nevével.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg beszámolója alapján Steve Wozniak saját maga és tizenhét további közismert személy nevében pert indított a YouTube ellen. Az Apple társalapítója azt kifogásolja, hogy rendre a felperesek nevével és megjelenésével visszaélő, bitcoinos csalásokat elkövető videók jelennek meg a portálon, ám semmi sem történik, hiába lesznek azok jelentve.

Steve Wozniak még 2011-ben Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

A YouTube alapértelmezett reakciója az efféle vádakra, hogy nem felelős a felhasználók által feltöltött tartalmakért. Wozniak ügyvédeinek jogértelmezése szerint ez onnantól kezdve nem igaz, hogy bejelentésre kerülnek a csalók videói. Pozitív példaként a Twittert hozták fel, amely egy napon belül reagálni szokott Steve Wozniak bejelentéseire, és törli a csalók tweetjeit.

További érdekesség, hogy Steve Wozniak is érintett volt a múlt heti Twitter-hackelésben, az ő fiókját is felhasználták mások megkárosítására.

A Twitter és a YouTube bitcoinos csalásai azonosak, a bűnözők arra kérik a potenciális áldozatokat, hogy küldjenek egy bizonyos mennyiségű BitCoint a megadott címre, majd a dupláját kapják vissza. Persze egy fityinget sem küldenek ezután a csalók.

Wozniak köteleztetni kívánja a YouTube-ot a csaló videók azonnali törlésére, a nézők csalásokról való tájékoztatására, továbbá kártérítési és büntető jellegű pénzbírságok megítélését is kéri.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!