Bitcoinos csalók élnek vissza Steve Wozniak nevével.

A Bloomberg beszámolója alapján Steve Wozniak saját maga és tizenhét további közismert személy nevében pert indított a YouTube ellen. Az Apple társalapítója azt kifogásolja, hogy rendre a felperesek nevével és megjelenésével visszaélő, bitcoinos csalásokat elkövető videók jelennek meg a portálon, ám semmi sem történik, hiába lesznek azok jelentve.

Steve Wozniak még 2011-benForrás: AFP/Kimihiro Hoshino

A YouTube alapértelmezett reakciója az efféle vádakra, hogy nem felelős a felhasználók által feltöltött tartalmakért. Wozniak ügyvédeinek jogértelmezése szerint ez onnantól kezdve nem igaz, hogy bejelentésre kerülnek a csalók videói. Pozitív példaként a Twittert hozták fel, amely egy napon belül reagálni szokott Steve Wozniak bejelentéseire, és törli a csalók tweetjeit.

További érdekesség, hogy Steve Wozniak is érintett volt a múlt heti Twitter-hackelésben, az ő fiókját is felhasználták mások megkárosítására.

A Twitter és a YouTube bitcoinos csalásai azonosak, a bűnözők arra kérik a potenciális áldozatokat, hogy küldjenek egy bizonyos mennyiségű BitCoint a megadott címre, majd a dupláját kapják vissza. Persze egy fityinget sem küldenek ezután a csalók.

Wozniak köteleztetni kívánja a YouTube-ot a csaló videók azonnali törlésére, a nézők csalásokról való tájékoztatására, továbbá kártérítési és büntető jellegű pénzbírságok megítélését is kéri.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!