Kínai chipgyártót tehet tiltólistára az amerikai vezetés

Vágólapra másolva!
A jelentések szerint az amerikai kormány fontolgatja, hogy a kínai SMIC chipgyártót is tiltólistára teszi.
Vágólapra másolva!

A kínai SMIC egy olyan vállalat, mint a tajvani TSMC, vagyis rendelésre gyárt le más vállalatoknak chipeket. Állítólag a SMIC volt az egyik cég, amelyik megkörnyékezte a SoftBank által eladásra kínált ARM-et. A földrajzi elhelyezkedése miatt pedig szabad az út a SMIC előtt, hogy kiszolgálja a Huawei-t – miközben az amerikai kormány már a TSMC-t és állítólag a MediaTeket is elvághatta attól, hogy kiszolgálja a kínai óriást.

Forrás: sportsgaming

Túl nagy megrendeléseket a SMIC eddig nem kapott a Huawei-től, de a Reuters információi szerint az amerikai kormány gondoskodni akar arról, hogy ez ne is változzon. Éppen ezért a SMIC is felkerülhet az amerikai tiltólistára, és így többé nem dolgozhat majd a Huawei-jel. Ezt állítólag azzal akarják megindokolni, hogy a SMIC a CETC-hez kötődik, ami a kínai államnak fejleszt katonai elektronikát.

A SMIC elutasította a vádakat, és állítólag sokkos állapotba került a vezetés a hírek hatására. A feketelistára helyezés a SMIC beszállítóit is erősen visszavetné, ezek között ráadásul sok amerikai cég is van.