Az EVGA megerősítette a GeForce RTX 3080 baját

evga geforce rtx 3080 ftw3 gaming videokártya grafikus kártya
EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 GAMING
Vágólapra másolva!
Legalább részben hardveres okból bukhatnak orra a kártyák.
Vágólapra másolva!

Pár napja komoly aggodalmakat váltott ki egy elemzés, amely szerint az alig kapható GeForce RTX 3080 prémium videokártyáknál tapasztalt, játék közbeni összeomlásoknak hardveres oka lehet. Négy gyártó egy-egy modelljének átnézésekor gyanússá vált, hogy bizonyos kártyák feszültségszabályozó áramkörei talán nem elégséges teljesítményűek, az emiatt létrejött instabilitás miatt hasalhatnak el csúcsterhelés alatt a termékek.

EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 GAMING Forrás: EVGA

A kártyagyártók közül elsőként az EVGA törte meg a csendet, és bizony rossz hírrel szolgált: legalább részben tényleg a nem kielégítő áramellátás lehet az ügy hátterében.

Mint kiderült, a vállalat ezért is halasztotta el a GeForce RTX 3080 FTW3 modelljének piacra dobását. A termék valós körülmények közti tesztelésekor kiderült, hogy a hat POSCAP kondenzátorból álló áramköre teljes terhelés alatt nem bírta az iramot, így a mérnökök kénytelenek voltak közülük néhányat jobb minőségű MLCC típusúakra cserélni, ez megoldotta a problémát.

Természetesen egyelőre nem zárható ki, hogy egyes panaszosoknál más okok húzódhatnak meg a vadiúj kártyák teljes terhelés alatti összeomlása mögött, például az elégtelen teljesítményű tápegységek és a driveres gyermekbetegségek sem zárhatóak ki.

A következő napokban és hetekben kiderül, hogy mit kezdnek a probléma által érintett kártyamodellekkel a gyártóik, de a jelek szerint kutyaszorítóba kerültek.

A kialakult helyzetért ráadásul a hírek szerint részben az NVIDIA a hibás, hiszen a partnerei olyan későn kapták meg a kártyáik megtervezéséhez szükséges információkat, hogy nem maradt idejük tisztességesen letesztelni azokat. Mint az EVGA szóvivője is említette, muszáj volt elhalasztani az egyik modelljének piacra dobását, így az nem is volt kapható az RTX 3080 piacra kerülésének napján.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!