Áttörés előtt a mobilchipeken futó Windows 10

microsoft surface pro x
Microsoft Surface Pro X
Vágólapra másolva!
Hamarosan 64 bites appok is futtathatóak lesznek az alternatív laptopokon.
Vágólapra másolva!

Eddig csekély érdeklődés mutatkozott a laptopgyártók részéről a Windows 10 legújabb különleges kiadása iránt, amelynek használatával AMD vagy Intel helyett ARM architektúrás processzorral szerelt, azaz például Qualcomm Snapdragon rendszerlapkás noteszgépeket dobhatnak piacra. Ezek a termékek ugyan gyengébbnek bizonyulhatnak a tipikus laptopoknál, viszont akkus üzemidőben köröket verhetnek rájuk, így rengeteg vevő számára lehet ráció a megvásárlásukban.

Microsoft Surface Pro X Forrás: Microsoft

A talán legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy a különleges Windows 10 nem nyújt teljes mértékű kompatibilitást a megszokott alkalmazásokkal. Az elvárhatónak megfelelően az ARM architektúrára fordított appokból a 32 és a 64 biteseket is támogatja, viszont AMD és Intel processzoros gépekre szánt szoftverek közül csak 32 biteseket tudja elindítani.

Nem futnak rajta a 64 bites alkalmazások, így például az Adobe Photoshopról is le kell mondaniuk a vevőknek.

A Microsoft most végre eljutott a probléma megoldásáig, a különleges Windows 10 nyilvános előzetesének tesztelői novemberben kapják majd meg a 64 bites appok futtatásához szükséges fejlesztéseket. Ezt követően a jövő évben általánosan elérhetővé válik a felhasználók számára a kérdéses appok használatának a lehetősége.

Ha minden jól megy, akkor attól a ponttól kezdve már érdemes lehet figyelni az alternatív processzoros laptopokra, hiszen szoftveres tekintetben az elvárt módon viselkednek majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!