Két éve kerültek ki az adataik és az orvosi jegyzeteik egy magánklinikától.

Sokkoló bűncselekmény van folyamatban Finnországban, egy ismeretlen kiberbűnöző a bizalmas információik nyilvánosságra hozásával zsarolja a magánkézben lévő Vastaamo pszichoterápiás klinika múltbéli betegeit. A jelenlegi információk alapján a bizalmas orvosi dokumentumaik egy 2018 novemberében történt hackelés során kerültek ki az intézettől, legalább kétezer páciens lehet érintett az ügyben, a személyes adataik mellett a kezelőorvosaik jegyzetei kerültek zsaroló birtokába.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock

Egyelőre nem világos, hogy ugyanaz a személy lopta-e ki annak idején az adatokat, mint aki most a nyilvánosságra hozásukkal zsarolja a klinikát és a betegeket. Könnyen elképzelhető, hogy nem, ugyanis a betörésre csak idén szeptemberben derült fény, miután a zsaroló felvette a kapcsolatot a klinika három alkalmazottjával, 40 bitcoint (olyan 164 millió forintot) követelt az információk törléséért.

A sikertelen zsarolási kísérletet követően a bűnöző legalább 300 beteg dokumentumait tette elérhetővé a sötét weben, majd elkezdett e-maileket küldözgetni a pácienseknek, hogy fizessenek 200 eurónyi bitcoint, különben az ő adataikat is közkinccsé teszi. Egyes páciensek állítólag maguk vették fel a kapcsolatot a bűnözővel az információik kiszivárogtatásától rettegve, tőlük olyan 550 eurónyi bitcoint követelt a zsaroló.

Az ügyben a finn Nemzeti Nyomozó Iroda folytat eljárást, a Vastaamo pedig a nap 24 órában fogadja a potenciálisan érintett páciensek hívásait, hogy tájékoztatással és tanácsokkal szolgáljon számukra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!