Felejtős a Linux és a Windows az új Maceken?

apple mac mini számítógép játék
Apple Mac mini (2020)
Vágólapra másolva!
Linus Torvalds szerint akad egy súlyos probléma a gépekkel.
Vágólapra másolva!

Ugyan az Apple kissé kiszínezte az új generációs Macekben lévő M1 rendszerlapkájának teljesítményét, de kétség sem férhet hozzá, hogy az első számítógépekbe szánt processzorával alaposan túlteljesítette a realisztikus várakozásokat. Most kiderült, hogy Linus Torvalds is le van nyűgözve az Apple újításától.

Apple Mac mini (2020) Forrás: Apple

Viszont rámutatott egy óriási problémára, ami miatt jó eséllyel soha nem fog Apple processzoros Mac számítógépet vásárolni: rendkívül valószínűtlen, hogy a Linux elsődleges operációs rendszerként valaha használható lesz rajtuk.

Elmondása szerint lehetséges Linuxot futtatni az M1 rendszerlapkán, azonban az Apple nem készít linuxos meghajtószoftvereket, ráadásul a sanda gyanúja szerint olyan dokumentációkat sem fog nyilvánosságra hozni, amelyek használatával mások elkészíthetnék azokat. Torvalds szerint a legproblémásabb talán a grafikus meghajtó hiánya lehet, ami érthető, hiszen enélkül még internetezni sem lehet tisztességes felhasználói élménnyel.

Kapcsolódó érdekesség, hogy pár napja az Ars Technikának adott interjújában Craig Federighi azt magyarázta, hogy csak a Microsofton múlik a Windows 10 működésre bírása az új típusú Mac gépeken. Ez a hiányzó driverek miatt erős csúsztatásnak tűnik az Apple szoftveres fejlesztésekért felelős alelnökétől, a linuxos fejlesztőkhöz hasonlóan valószínűleg a Microsoft sem fog nekiállni visszafejteni az M1 működését, hogy körülbelül tisztességesen működhessen rajta a Windows 10.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!