Régi nyűgtől szabadul meg a Firefox

mozilla firefox
Vágólapra másolva!
A mai napig adatvesztést okozhat benne egy rossz gombnyomás.
Vágólapra másolva!

Mostanra sokan talán el is felejtették, de régebben minden számítógépes böngészőben kétféle szerepe volt a Backspace billentyűnek: a beviteli mezőkben használva az elvárható módon törölte a kurzor előtti szöveget, azonban szövegmezőn kívül állva vissza lehetett lépni vele az előzőleg betöltött weblapra.

A kép csak illusztráció Forrás: Paul Clarke / Flickr

Ez a működés alapvetően hasznos volt, de időnként adatvesztést okozott. Aránylag gyakori problémának bizonyult, hogy a netezők törölni próbáltak valamit egy weblap szövegmezőjéből, de nem vették észre, hogy ténylegesen nincsenek benne abban, így a gomb lenyomásával véletlenül visszatöltötték az előző weblapot. Ez nem csak kommentek, cikkek és blogbejegyzések halálát okozták, de olyan esetről is hallottunk, mikor valaki internetes fizetéskor pénzt veszített miatta.

A problémák miatt 2014-ben a Google kikapcsolta a Backspace visszalépési funkcióját a Chrome böngészőben, mostanra az Internet Explorer és a Firefox maradtak az utolsók, amelyekben egyetlen gombnyomás elég lehet az adatvesztéshez.

A Mozilla illetékesei úgy hat éve egyszer már diskuráltak a Chrome példájának követéséről, azonban végül nem tettek semmit. A TechDows beszámolója szerint most meggondolták magukat, a Firefox legújabb fejlesztői kiadása már elbúcsúzott a gyorsbillentyűtől, a változtatás a február 23-án kiadásra kerülő 86-os főverzióban juthat el a felhasználókhoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!