A mikrókat és a hűtőket is elérte a chiphiány

Samsung, csatlakoztatott hűtő, ces 2018
Vágólapra másolva!
Kellemetlen helyzetbe kerülhetnek a prémium háztartási eszközök vásárlói.
Vágólapra másolva!

Tovább gyűrűzik a chiphiány, a Reuters beszámolója alapján az autógyártás és informatikai ipar után most már többek közt a háztartási és konyhai eszközök gyártói is a saját bőrükön érzik a problémát. Az olcsóbb és klasszikusabb termékek elérhetőségében nem kell komoly fennakadásokra számítani, vagy legalábbis a chiphiány miatt nem.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

A modernebb és okosabb termékek esetében viszont gond lehet, a Whirlpool szerint az európai és észak-amerikai rendelések csak olyan 75 százalékát tudja teljesíteni, miután nem sikerült elég mikrokontrollerhez és hasonló alkatrészhez jutnia. Ez természetesen nem csak a hazánkban is népszerű márka termékeit érinti, a rivális gyártók is ugyanebben a cipőben járnak, ráadásul a hírek szerint a többségüket meglepetésként érte a mostani helyzet kialakulása.

A Reuters szerint a komponenshiány miatt a kínai Hangzhou Robamnak például négy hónappal kellett elhalasztania az okos konyhai szagelszívójának piacra dobását, mert nem tudott elég mikrokontrollert szerezni a nyomtatott áramköri lapjának tömeggyártásához.

A helyzet következményeként a belátható jövőben a vevők termékhiányt és áremelkedést tapasztalhatnak a prémium kategóriás, okos jellegű konyhai és háztartási gépek piacán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!