Piacra került az Intel Xe DG1 videokártya

intel we dg1-sdv videokártya grafikus kártya
Intel Xe DG1-SDV
Vágólapra másolva!
Egy belépőkategóriás gamer számítógép részeként vehető meg.
Vágólapra másolva!

Eredeti terveivel ellentétben nem sikerült tavaly berobbannia a dedikált videokártyák piacára az Intelnek. A belépőkategóriás Iris Xe DG1 modellje ettől függetlenül nem végezte teljesen a kukában, egy ideje elérhető az olyan OEM számítógépgyártók számára, akik valamelyest jobb grafikus teljesítményt próbálnak nyújtani a vevőik számára, mint amire a processzorba integrált videovezérlők képesek.

Intel Xe DG1-SDV Forrás: Intel

Most piacra került az első Iris Xe DG1 videokártyával szerelt számítógép, a CyberPowerPC nevű gyártó terméke jelenleg csak az egyesült államokbeli Best Buy áruházlánctól vásárolható meg 750 dollárért, avagy olyan nettó 215 ezer forintért. Ezért cserébe a vevők az említett videovezérlőn túl Intel Core i5-11400F processzort, 8 GB memóriát, 500 GB-os NVMe SSD háttértárat, Bluetooth és WiFi vezérlőket, Windows 10-et, továbbá egeret és billentyűzetet kapnak.

Az előre összeépített asztali számítógépnek köszönhetően hamarosan végre fény derülhet a 640 shader processzorral és 4 GB LPDDR4X memóriával szerelt videokártya képességeire, a feltételezések szerint valahol az AMD Radeon RX 550 és a GeForce GT 1030 szintjén teljesíthet.

A CyberPowerPC asztali gépében debütált a fogyasztói piacon az Intel Iris Xe DG1 videokártya Forrás: CyberPowerPC

Ennek megfelelően a vezérlőkártya valószínűleg csak érdekességként fog bevonulni a történelemkönyvekbe, ám a talán még idén színre lépő Iris Xe DG2 modellekkel már lehet esélye némi sikerre az Intelnek, a középkategóriában is ellenfelet állíthat velük a GeForce és Radeon modelleknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!