Azonnal frissíteni kell a Chrome-ot

kiberbűnözés, számítógépes kalózok
A person works at a computer during the 10th International Cybersecurity Forum in Lille on January 23, 2018. (Photo by Philippe Huguen / AFP)
Vágólapra másolva!
Kritikus nulladik napi sebezhetőséget is javítottak benne.
Vágólapra másolva!

Elérhetővé vált a Google Chrome számítógépes változatának legújabb hibajavítása, a 91.0.4472.114-es verziószámú patchet az indítását követően letölti és telepíti a böngésző, ám az életbe léptetéséhez újra kell indítani az alkalmazást. Az éppen használt Chrome verziószáma a főmenü → [Súgó] → [A Google Chrome névjegye] oldalon ellenőrizhető.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Philippe Huguen

A legújabb verzióra érdemes minél előbb átállni, a Google szakemberei ugyanis négy sebezhetőséget is javítottak benne. A legsúlyosabb mind közül a 3D-s grafika renderelésére kitalált WebGL feldolgozójában lapuló bug, amellyel távoli kódfuttatás érhető el a számítógépeken.

Idén ez már a hetedik olyan nulladik napi sérülékenység, amelyet soron kívül kellett javítani a Chrome-ban.

A történethez hozzátartozik, hogy az elmúlt időszakban jelentős nőtt a nyomás a böngészőn, rendkívül felkészült, a gyanú szerint gyakran államilag szponzorált hackercsoportok össztűz alatt tartják a Chrome-ot, továbbá az alkalmazást futtató operációs rendszereket. Tavaly például két külön kampány során az egyik csoport tizenegy nulladik napi sebezhetőséget vett igénybe, hogy támadó weblapokra terelés után automatizáltan kártevőt telepítsenek a Windows, Android és iOS rendszerű eszközökre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!