Olimpiai sportág fejlődését segítheti egy magyar ötlet

clift climbing
Clift Climbing
Vágólapra másolva!
Falmászó IoT platformot megalkotó startupnak nyújtott tőkeinjekciót az AHa!Brainstore Startup Program és a V3 Partners.
Vágólapra másolva!

A mászótermek üzemeltetői és a sportolók előtt is új lehetőségeket nyit a Clift Climbing IoT Platform, mely a mászási adatok elemzésével képes optimalizálni a mászóterem működését, segíti a kezdő sportolók elindulását és támogatja a haladó mászók teljesítményének javítását. Az Antenna Hungária az AHa!Brainstore Startup Program keretében együttműködést alakított ki a megoldást kifejlesztő startuppal.

Clift Climbing Forrás: Clift Climbing

A falmászás Tokióban debütált, mint új olimpiai sportág, ami népszerűségének növekedését és a kapcsolódó infrastruktúra bővülését eredményezheti Magyarországon is. „A sportág fejlődése előtt hazai és nemzetközi szinten is jelentős fejlődési lehetőség nyílt meg az olimpiai versenyszám besorolással. A Clift Climbing rendszer ezt a fejlődési lehetőséget kívánja elősegíteni az IoT alkalmazás bevezetésével, ami egyszerre kínál megoldást a tulajdonosok, üzemeltetők, építők, tervezők és disztribútorok, valamint a sportolók számára is" – mondja Ifj. Kókai András, a Clift Climbing társalapítója.

A szolgáltatás alapját a mászófal műfogásokat kiegészítő szenzorok képzik, vagyis a platform már működő mászótermek kiegészítőjeként telepíthető. A szenzoroknak köszönhetően a rendszer monitorozza, rögzíti és tárolja a falak, és a mászások adatait, valamint pontos képet ad a terem kihasználtságáról, az egyes mászó utak népszerűségéről, a mászók egyéni teljesítményéről és fejlődéséről. Az adatok elemzésével a platform képes hozzájárulni a terem működésének optimalizálásához, ezáltal az üzemeltetési költségek csökkentéséhez.

Clift Climbing Forrás: Clift Climbing

A Clift platform segítségével a felhasználók fokozhatják a mászás élményét, és tovább javíthatják sportolói teljesítményüket. Az ingyenesen letölthető Clift Climber iOS és Android alkalmazásokon keresztül a felhőben tárolt és kiértékelt adatok bárhol, bármikor elérhetők. A regisztrált felhasználók a falon elhelyezett konzol segítségével egyszerűen választhatnak tudásszintjüknek megfelelő utat és játékot, a falmesterek pedig könnyen és gyorsan új utakat hozhatnak létre. Az utak megjelenítését a fogások csavarján elhelyezett led segíti, a beépített szenzorok pedig azonnali visszajelzést adnak a fogás helyességéről.

Clift Climbing Forrás: Clift Climbing

"A Clift Climbing egyedi megoldása illeszkedik az Antenna Hungária IoT megoldásainak sorába, hiszen újszerű megközelítést képviselő magyar ötleten alapul, továbbá jelentős pénzügyi potenciállal rendelkezik. Döntésünkben fontos szempontot képviselt, hogy a Clift Climbing érdemben járulhat hozzá az egészséges életmód, a sport támogatásához, amely kiemelt fontosságú közügy" - fogalmazott Dr. Mándi Gábor, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az Antenna Hungária 2020-ban bonyolította le sikeresen az AHa!Brainstore Startup Program 3.0 kampányt, melynek eredményeként a több mint 100 jelentkező közül 5 startup – köztük a Clift Climbing - került kiválasztásra. A program célja, hogy magas hozzáadott értékű, innovatív projektek megvalósulását támogassa a streaming, az internetes tartalomszolgáltatás, az e-sport, az IoT, az IT-biztonság, a mesterséges intelligencia, illetve a dróntechnológia területein. A befektetésben az AH Innovációs Kft. a V3 Partners magán kockázati tőkebefektetővel közösen vesz részt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!