Megfigyelésre használható a Chrome 94 újítása

google chrome macbook air laptop notebook
Google Chrome
Vágólapra másolva!
Semelyik másik böngésző készítője sem tervezi implementálni az Idle Detection API-t.
Vágólapra másolva!

Kedd este elérhetővé vált a Chrome 94 számítógépekre szánt változata, ettől a kiadástól kezdve jelenik meg hat helyett négyhetente a böngésző. Óriási újdonságok nem fognak feltűnni a felhasználóknak, a kiadásban 19 sebezhetőséget szüntettek meg az illetékesek, továbbá van benne egy többség számára csak a jó ég tudja mikor aktiválódó új menü a weblapok mentésére és megosztására. Ezek mellett kisebb-nagyobb biztonsággal kapcsolatos változtatások is akadnak a motorházteteje alatt, plusz egy kakukktojásnak mondható fejlesztést is sikerült belecsempészni.

Google Chrome Forrás: Caio Resende / Pexels

Az utóbbit az Idle Detection API jelenti, a felhasználói engedélyhez kötött programozási felülettel a webhelyek és a kiegészítők figyelhetik, hogy a netezők mikor használják és nem használják a számítógépüket, ezt a beviteli eszközök aktivitásai alapján nézi a rendszer. A funkcióban az a ráció, hogy például a chatappok kijelezhetik beszélgetőpartnerek tényleges elérhetőségét, vagy éppen a webes appok akkor végeztethetnek számításigényes műveleteket, mikor nincs használatban a gép.

Az Idle Detection API ötlete egyáltalán nem aratott osztatlan sikert, a jelek szerint egyetlen alternatív böngésző készítője sem fogja implementálni. A Mozilla azzal utasította el, hogy lehetővé teszi a számítógépezők eddig nem látott jellegű és alaposságú megfigyelését a hirdetőcégek és egyéb felek számára, míg a Safari csapata diplomatikusabban fogalmazva nem lát elégséges előnyt benne.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!