A laptopok piacán is készlethiányt okozhatnak a kriptobányászok

Vágólapra másolva!
A bányászok rájöttek, hogy a mobilos RTX 3060 Max-P GPU is tökéletes az ethereum bányászatára - a laptopokból is készlethiány lehet hamarosan.
Vágólapra másolva!

A kriptobányászok rengeteg áramot használnak fel, sok régióban túlterhelik az áramhálózatot és a nagy szmoghoz is hozzájárulnak azért, hogy digitális valutákat bányásszanak. Ezek ugyanis egyre népszerűbbek egyes befektetői körökben (és bűnözői körökben is). A kriptopénzek árfolyama azonban nagyon erősen ingadozik, és a pénzügyi-befektetői piac legnagyobb szakértői közül sok újra és újra elmondja, hogy az egész bitcoin (és társai) egy nagy lufi, nincs mögötte valódi érték.

Forrás: nvidia

Ennek ellenére a bányászok nem hajlandóak lassítani, és minden jel arra utal, hogy nem csak az ASIC bányászgépekért és az új GeForce, valamint Radeon videokártyákért kapkodnak majd a jövőben. Kiderült ugyanis, hogy az NVIDIA mobilos grafikus vezérlői is egészen jók például ethereum bányászatára (mint például a mobilos RTX 3060 Max-P GPU).

Mindez pedig azt jelenti, hogy immáron nem csak az NVIDIA és AMD asztali videokártyákból lesz készlethiány, a gamerek hamarosan olyan laptopot sem találnak majd a boltok polcain, amelyben erősebb dedikált grafikus vezérlő kapott helyet. A bányászok ezeket is elviszik majd a vásárlók orra elől. A szakemberek arra számítanak, hogy a következő hónapokban nehéz dolog lesz olyan notebookot vásárolni, amiben GeForce RTX 3000-es GPU van.