Már elkezdődött: itt van a karácsonyi játékdömping

Gaming, Játékok, E3, Microsoft, Bethesda, Xbox
Halo Infinite
Vágólapra másolva!
Ahogy azt már megszokhattuk a játékiparban két fontos "idény" van: az ősztől karácsonyig tartó, valamint a tavasztól nyár elejéig tartó. Ebben a két időszakban jelenik meg a csúcskategóriás játékok túlnyomó többsége (hogy ez jó-e vagy sem, az már más kérdés), így ennek megfelelően a következő hetekben ki se fogunk látszani a hatalmas címekből. Ezekből szemezgettük most ki a legnagyobbakat!
Vágólapra másolva!

Far Cry 6

Megjelenés: október 7. (már megjelent)
Platformok: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Google Stadia

Listánk első helyezettje némileg kakukktojás, hiszen néhány nappal ezelőtt már megjelent, de tulajdonképpen mondhatjuk, hogy ezzel indul a nagy őszi játékdömping. A Ubisoft visszatérő nagyágyújában ezúttal egy Yara nevű szigetre látogatunk el, ahol az aktuális feladatunk egy brutális fasiszta rezsim megdöntése lesz. A diktátort a neves színész, Giancarlo Esposito alakítja, a játékmenet pedig nagyjából változatlan: felfedezésre, gyűjtögetésre, mindenféle járművek vezetésére és persze sok-sok lövöldözésre lehet számítani.

Back 4 Blood

Megjelenés: október 12.
Platformok: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series

Valószínűleg sokak számára ismerős a Left 4 Dead nevű zombis-lövöldözős online játék, és nem véletlen, hogy a Back 4 Blood címe hasonlít erre, hiszen ugyanaz a fejlesztőcsapat, a Turtle Rock Studios áll mögötte. Ezúttal is egy kooperatív, online lövöldözős játékról van szó, azonban itt már nem feltétlenül a túlélés a cél, hanem pont a támadás: a feladat az, hogy visszavegyünk darabkákat a megmaradt világból, amit elpusztított egy zombifertőzés, aminek persze itt más a neve, de a lényege ugyanaz. A készítők úgy próbálnak minden egyes menetet változatossá tenni, hogy az ellenséget irányító mesterséges intelligencia "kártyákat" dobál be, amik változtatnak az adott helyzeten.

Battlefield 2042

Megjelenés: október 22.
Platformok: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series

Kétségtelenül az ősz és az ünnepi szezon legnagyobb címe az új Battlefield, amiből ezúttal teljesen kimarad az egyjátékos történet, így kizárólag multiplayer módokat kapunk. Ez azonban minden korábbinál nagyobb és kaotikusabb lesz, ugyanis az új generációs konzolokon és PC-n akár már 128-an is lehetnek egy pályán. Természetesen rengeteg fegyver, jármű és kütyü lesz elérhető, a mérkőzéseket pedig olyan véletlenszerű események borítják majd fel, mint a tornádók vagy homokviharok. Nagyon érdekesnek tűnik a Battlefield Portal is, ahol a közösség állíthat össze játékmódokat a múltbeli klasszikus battlefieldek bizonyos elemeiből.

Marvel's Guardians of the Galaxy

Megjelenés: október 26.
Platformok: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch

A kizárólag online játszható Bosszúállók után ezúttal egy kizárólag egyedül játszható anyag készül a Marvel népszerű filmsorozata, a Galaxis őrzői alapján. A játékos természetesen a főszereplő Űrlordot irányítja, mellette pedig ott lesznek a filmekből megszokott barátai, akiket a mesterséges intelligencia vezérel. Habár a játék egy konkrét történetet mesél el, egyfajta befejezéssel, menet közben számos olyan döntést hozhatunk, amik befolyásolják a viszonyunkat a csapattagokkal, és így egy-egy küldetés is máshogy érhet véget.

Age of Empires 4

Megjelenés: október 28.
Platformok: PC

Igen, a legendás stratégiai sorozat idén végre új résszel jelentkezik, amihez a Microsoft egy külsős fejlesztőcsapatot, az RTS-ekben kifejezetten jártas Relic Entertainmentet kérte fel. Nagyon ígéretesen hangzik, hogy a játékmenet alapjait igyekeztek, amennyire csak lehet, az örök klasszikus második részre építeni, csak persze mindehhez jár egy modern grafikai köntös. A megjelenéskor összesen nyolc civilizáció közül választhatunk, és a többjátékos mód mellett többféle egyjátékos történeti szál is bekerül.

Call of Duty: Vanguard

Megjelenés: november 5.
Platformok: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series

Természetesen nem telhet el év Call of Duty nélkül. Ezúttal a második világháborúba térünk vissza, a játék pedig azon belül mesél el egy fiktív, de bizonyos pontokon valós eseményekre épülő történetet. A Battlefield 2042-vel ellentétben itt tehát nem marad ki az egyedül is játszható történet, amit a készítők számos különböző főhős szemszögéből mesélnek majd el, így lesz köztük például egy női szovjet mesterlövész is, Polina Petrova, akit a valóságban is élt Ljudmilla Pavlicsenkóról mintáztak. Persze a Call of Duty lényege mindig is a többjátékos mód volt, ami hiánytalanul jelen lesz, mint hogy nem maradnak el a zombik sem.

Forza Horizon 5

Megjelenés: november 9.
Platformok: PC, Xbox One, Xbox Series

Ha lehet mondani olyan autós játékot, ami az első része óta nem, hogy nem veszített a minőségéből, de egyre csak jobb lesz, az a Forza Horizon. A Microsoft saját belsős stúdiója, a PlayGround Games által fejlesztett Forizon Horizon 5 hagyományosan egy hatalmas, szabadon bejárható útra dobja le a reménybeli autósokat, és nincs ez másként most sem: a helyszínt ezúttal Mexikó ihlette, így számíthatunk sivatagokra, vulkánokra, havas hegyekre, dzsungelekre és mindenre ezek között. Meg persze rengeteg valósághű autóra és egy rakás szórakoztató játékmódra.

Halo Infinite

Megjelenés: december 8.
Platformok: PC, Xbox One, Xbox Series

Egykor minden idők legsikeresebb játéka volt a Halo, és a sorozat még ma is rajongók milliót tudja megmozgatni, így nem csoda, hogy már mindenki nagyon várja az új részt, aminek eredetileg tavaly kellett volna megjelennie, azonban akkor még olyan rossz állapotban volt, hogy inkább elcsúsztatták egy évet. Az ígéretek szerint a játékmenet és a környezet is a korai, klasszikus Halo-részeket fogja idézni (és egyelőre minden jel arra mutat, hogy ez így is lesz), és persze nem marad el a sorozat alapvetése, a sokrétű multiplayer sem. Ami viszont a megjelenéskor sajnos semmiképp nem lesz, az a kooperatív mód, de a fejlesztők megígérték, hogy arra sem kell túl sokat várni.