Elindult a mobilappok tesztelése a Windows 11-en

windows 11 android
Az androidos Amazon Kindle app a Windows 11-en
Vágólapra másolva!
Egyelőre rendkívül limitált körben, talán nem kell a jövő őszig várni a funkcióra.
Vágólapra másolva!

A Windows 11 egyik legérdekesebb újítását az androidos mobilalkalmazások futtatásának lehetősége jelenti, azonban a funkció jelenleg nem érhető el az operációs rendszer stabil kiadásában. Most végre megváltozni látszik a helyzet, szerdán megkezdődött a rendkívül limitált, nyilvános tesztelése.

Az androidos Amazon Kindle app a Windows 11-en Forrás: Microsoft

Az androidos appok futtatásának lehetősége jelen pillanatban az olyan egyesült államokbeli felhasználók számára érhető el, akik a Windows Insider program béta kiadási csatornájában vannak, azaz a mostani stabil főverzió frissítéseinek előzeteseit kapják. A jövő őszi Windows 11 előzetesét próbálgatók (Dev csatorna) csak valamikor a közeljövőtől csatlakozhatnak a bulihoz.

Emellett a Microsoft ellenőrzi, hogy a tesztelni kívánók gépei ténylegesen megfelelnek-e a Windows 11 minimum követelményeinek, továbbá be van-e kapcsolva a hardveres virtualizáció az alaplapjuk UEFI rendszerszoftverében. Végül a mobilappok futtatását kipróbálni próbálóknak legalább a 22110.1492.6.0-s verzióra van szükségük a Microsoft Áruházból, és egy papíron az USA-ban regisztrált Amazon-fiók is kell a mutatványhoz.

A Windows 11 androidos alrendszere a Hyper-V környezetben virtualizálja az Android 11-et. A rengeteg követelményt sikeresen teljesítők jelenleg olyan ötven appot és játékot telepíthetnek az Amazon App Store alternatív androidos áruházból, plusz lehetőség van az APK-k manuális installációjára is. A mobilappok egyenként megjelennek magában a Microsoft Áruházban is, ám a telepítés gombra kattintva az Amazon boltjában lévő termékoldaluk nyílik meg.

Elindításukat követően az androidos szoftverek teljesen ugyanúgy viselkednek, mint a megszokott programok.

Az előzetes hírek szerint a teljesítmény hardverfüggő, a The Verge egyik munkatársának bivalyerős asztali számítógépén az elvártnak megfelelően minden nagyon jól futott, míg az ARM processzoros Microsoft Surface Pro X laptopján gondok voltak a mobiljátékok képkockasebességével.

Nem világos, hogy az androidos appok futtatásának lehetősége mikor válhat általánosan elérhetővé, de a jelek szerint talán nem kell a jövő őszi Windows 11-ig várni a funkcióra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!