Jelentős árcsökkentésbe kezdett az AMD

intel core processzor cpu alder lake
Intel Core processzor
Vágólapra másolva!
Nagy ütőkártyák lapulhatnak még az Intel zsebében a megfizethető árkategóriákban.
Vágólapra másolva!

Az Alder Lake termékcsaládba tartozó, 12. generációs Intel Core processzorok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, nagyrészt képesek túltenni teljesítményre az AMD Ryzen 5000 szériás riválisokon, ráadásul jóval olcsóbbak is azoknál. Ettől függetlenül pár hónapig segíti a konkurens vállalatot, hogy az Intel újdonságai csak csúcskategóriás Z690 chipsetű alaplapba tehetőek be, ami óriási mértékben emeli a platformra való áttérés összköltségét, még DDR4 memória használata esetén is.

Intel Core processzor Forrás: Intel

Az AMD nem késlekedett jelentős árcsökkentéssel reagálni a kellemetlen helyzet kialakulására, az amerikai MicroCenternél a Ryzen 5 5600X ára mínusz hússzal 280 dollárra, a Ryzen 7 5800X-é mínusz százötvennel (!) 300 dollárra, míg a Ryzen 9 5900X-é mínusz ötvennel 500 dollárra szelídült. Ezzel a cég levegőhöz juthat addig, amíg az Intel partnerei piacra nem dobják az Alder Lake családhoz tartozó, belépő- és középkategóriás chipsetekkel szerelt alaplapokat.

Az új termékeknél tartva viszont máris láthatáron van a következő krízis az AMD számára, egyes kanadai webshopok adatbázisaiba felkerültek a várhatóan januárban bemutatkozó Core i5-12400F és Core i3-12100F központi egységek. Ezek ilyen sorrendben 200 dollárba és 120 dollárba kerülhetnek, mindkét esetben amerikai dollárról beszélünk.

A hírek szerint a széles tömegeknek szánt processzorok klasszikus felépítésűek, azaz csak erős magok találhatóak bennük. A Core i5-12400F elvileg hat maggal és ugyanennyi futtató szállal képes túltenni a játékokban a Ryzen 5 5600X-en, míg a Core i3 modell négy magot és nyolc futtatói szálat kínálhat, felettébb kényelmetlen hozhatja a rivális AMD Ryzen 3-at.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!