A skalpolók és a kriptobányászok miatt nem lehet videokártyákat venni

Videokártyák szörnyű felárakkal
Vágólapra másolva!
Chiphiány ide vagy oda, 25 százalékkal több videokártyát szállítottak le a gyártók, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

A Jon Peddie Research jelentése alapján talán mégsem a globális chiphiány okoz olyan sok kellemetlenséget egyes iparágakban – főleg a videokártyák piacán. A JPR szerint ugyanis a grafikus vezérlők gyártói 2021-ben majdnem 26 százalékkal több videokártyát szállítottak le, 2020-hoz viszonyítva. Ez több mint 12,7 millió kártyát jelent.

Eközben az erősebb és komolyabb vezérlők (például egy GeForce RTX 3080 vagy egy Radeon RX 6800 XT) vételárai legalább 200-300 százalékkal magasabbak a gyártók által ajánlott összegeknél. Hiába a hatalmas kereslet, az árak nem csökkennek, sőt. Így aztán joggal merül fel a kérdés bárkiben, hová kerülnek ezek a termékek?

Videokártyák szörnyű felárakkal Forrás: pcmag

A szakértők szerint igen valószínű, hogy mindenki jól gondolta: valóban az elektronikai termékek skalpolásával foglalkozó emberek és a kriptobányászok vásárolják fel tömegesen a videokártyákat (is), emiatt emelkednek állandóan még tovább az árak, hiába van bőven elegendő készlet mindenből. A Sapphire nevű gyártóról nemrég az is kiderült, hogy nyomott árakon adja oda a bányászoknak az RDNA2-es GPU-kat, így aztán nem titok, hogy hol kötnek ki azok a kártyák, amikre fogyasztók vágytak volna.

A szakértők szerint a kriptopénzek bányászata a szektorban mutatkozó egyre magasabb volatilitás ellenére is olyannyira népszerű, hogy a videokártyák gyártói már nem is a játékosokra, hanem a bányászok kiszolgálására fókuszálnak. Így aztán a GPU-piacon mutatkozó problémáknak semmi köze a chiphiányhoz.