Megállhat a monitorok árának növekedése

samsung 24s40va monitor videokonferencia videochat home office távmunka
Samsung 24S40VA
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az irántuk való kereslet visszaesése a nyugati piacokon.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt másfél évben rengeteg fogyasztóelektronikai eszköz ára emelkedett a koronavírus-járvány miatt, bár természetesen kereslet és kínálat kérdése volt, hogy mekkora mértékben. A monitorok piacát viszonylag visszafogott mértékben érintette az otthonról dolgozós és tanulás hirtelen relevánssá válása, óriási termékhiány nem alakult ki, de feltűnően nőttek az árak, újabban részint a szállítási költségek emelkedése miatt.

A kép csak illusztráció (Samsung 24S40VA) Forrás: Samsung

Az IDC szerint Észak-Amerikában és Nyugat-Európában erősen kifulladóban van a monitorok kereslet, emiatt az idei harmadik negyedévben 34,8 millió darab készült belőlük, ami éves összehasonlításban 7,2% csökkenést jelent, a nagy gyártók közül csak a Dell (+20,6%) és Lenovo (+6,9%) tudtak növekedést felmutatni. Korábban öt negyedéven át folyamatos növekedés volt megfigyelhető a piac által igényelt monitorok számában, természetesen éves összehasonlításról van szó.

Ettől függetlenül az IDC szerint az idei továbbra is kiváló év lesz, a gyártók utoljára 2012-ben adtak el ennyi monitort, a tavalyi rendkívüli évhez képest is 4,6% növekedés várható az igényelt termékek számában. Emellett az ázsiai és csendes-óceáni régióban egyelőre nem lassult az igény a monitorok iránt, továbbra is buzgón rendelik azokat a nagykereskedők.

Mindezek következményeként a nyugati országokban elsőként megállhat, majd a későbbiekben normalizálódni kezdhet a monitorok ára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!