Az SSD legyőzte tavaly a merevlemezt

samsung 980 pro ssd
Samsung 980 PRO SSD
Vágólapra másolva!
Vagy legalábbis a legyártott darabszám tekintetében ez a helyzet.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói és üzleti számítógépek piacán alapvetően leáldozott a merevlemeznek, a mágneses elven működő adattárolót elsősorban az adatközpontok végtelennek tűnő tárhelyigénye tartja életben. A TrendFocus elemzőcég szerint tavaly 20,8%-os éves növekedésnek köszönhetően 333 millió darab SSD került ki a gyárakból, míg merevlemezből 18%-kal kevesebb, 260 millió készült, így a legyártott darabszám tekintetében a szilárdtest-meghajtó átvette a vezetést.

A kép csak illusztráció (Samsung 980 PRO SSD) Forrás: Samsung

Természetesen ez csak a történet egyik fele, az elemzőcég szerint a tavaly legyártott SSD-k átlagos kapacitása 0,67 TB volt, míg a merevlemezeké 4 TB. Ennek megfelelően az előbbiek összkapacitása 207 exabájtra, míg az utóbbiaké bő 1 zettabájtra jött ki; a leszállított tárolókapacitás tekintetében a HDD továbbra is masszívan piacvezető.

Ez egyértelműn rámutat, hogy a gigabájtonkénti tárolókapacitásuk magas árának köszönhetően az SSD-k csak a laptopokban és az asztali számítógépekben terjedtek el, míg az óriási adattömegeket tároló szerverekben csak akkor használják ezeket, mikor nagyon muszáj, alapvetően nem gazdaságosak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!