Teljesen bizarr a legújabb internetes találmány

jack dorsey twitter
Nem tudni, mit tervez a céggel Jack Dorsey
Vágólapra másolva!
Jack Dorsey a neten árulja a világ első tweetjének digitális reprezentációját.
Vágólapra másolva!

A napokban valószínűleg sokan megismerkednek a legújabb internetes innovációval, a blokkláncra épülő NFT-vel. Ez a Non-Fungible Tokens rövidítése, ami a legfrappánsabban talán mással nem helyettesíthető jelölőeszközöknek fordítható. Az elgondolás lényege, hogy a rendszerrel nyilvánosan megtekinthető, utólag nem törölhető és megváltoztatható, másokra átruházható digitális objektumok hozhatóak létre. Ez többféle célra használható lehet, akár szerződések rögzítésére is megfelelhet.

Jack Dorsey Forrás: AFP/2014 Getty Images/Kimberly White

A Twitter alapítója és vezérigazgatója most rögtön az NFT talán legbizarrabb felhasználási módját kezdte el a promotálni: a tweetek „eladására" kitalált Valuables by Cent oldalon megvásárolható tőle a világ első tweetje. Hírünk írásakor épp 800 ezer dollárnál, azaz 247 millió forintnál járt a licit.

További csavar a történetben, hogy a tweetek nem mozgathatóak a felhasználói fiókok között, így aki „megvásárolja" Jack Dorsey tweetjét, az valójában csak egy digitális autogramnak titulálható dolgot kap a Twitter alapítójától, amit később továbbértékesíthet másnak.

Ezért tettük idézőjelbe fent az eladás és a vásárlás kifejezéseket: a Valuables portálon nem klasszikus módon adják és veszik a tweeteket, hanem ritka, egyedi és gyűjthető virtuális reprezentációkat készítenek belőlük, ezekkel folyik a tényleges kereskedés.

Olyan csak egyetlen példányban létező, virtuális vagyontárgyak létrehozása jelenti a célt, amelyekkel kereskedni lehet, hasonlóan például a baseball-kártyákhoz.

Amennyiben egyesek úgy gondolják, hogy a tweetek virtuális reprezentációinak értéke van, akkor hajlandóak lesznek valódi pénzt fizetni értük. A jelek szerint ez a legújabb ötlet arra, hogy miként lehet abszolút semmiből, tényleges értékteremtés nélkül pénzhez jutni.

A dollármilliárdos Jack Dorsey nem árulta el, hogy mit kíván kezdeni a tweetért kapott pénzzel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!