Igazi moziélmény otthon, projektorral. Működik? Kipróbáltuk

Samsung Premiere, ultrarövid vetítési távolságú lézer, projektor,
Samsung Premiere, az ultrarövid vetítési távolságú projektor.
Vágólapra másolva!
A Samsung hazánkba is elhozta kifejezetten ígéretesnek és izgalmasnak tűnő ultrarövid vetítési távolságú 4K lézerprojektorát. A Premiere fantázianevű termékről azt ígérték, hogy új színt hozhat az otthoni szórakoztatás világába, mi pedig megnéztük, hogy mindebből mi igaz.
Vágólapra másolva!

Néhány évvel ezelőtt bukkantak fel az úgynevezett ultrarövid vetítési távolságú projektorok, amelyek igen kicsi, néhány centiméteres távolságból is képesek hatalmas képméret megteremtésére. E megoldás számos előnyt kínál, például ugyanakkora fényerő mellett fényesebb kép érhető el általa, és persze kényelmesebben is használható, mint hagyományos társai. Nem kell a plafonra rögzíteni a gépet, és nincs korlátozva az ember a szabad mozgásban, hiszen nem takarhatja ki sehogyan a vetített képet. Emiatt otthoni használatra papíron kiválóan alkalmasak, és reális alternatívái is lehetnek egy televíziónak.

Hiszen gyakorlatilag ugyanakkora helyre van szükségük, mint azoknak, ráadásul könnyebben mozgathatóak, és egyszerűbben elpakolhatóak, elrejthetőek.

A szobába beeső fény mennyiségével azért nem bánhatunk ennyire nagyvonalúan Forrás: Origo

Nem csoda, hogy olyan vállalatok is meglátták az ilyen termékekben a potenciált, akik eddig nem nagyon foglalkoztak a projektorokkal. Ilyen például a Samsung is, amely konszern a közelmúltban lépett színre a Premiere névre hallgató készülékével.

Szokatlan dizájn

Manapság már jó pár kifejezetten kicsi, kompakt projektor is elérhető, de a Premiere nem tartozik ezek közé. Egy jó nagy batár eszközről van szó, amely kicsivel több mint fél méter széles, 37 centiméter mély és 14 centiméter magas, súlya pedig 11 kilogramm. Még így is egyszerűbben mozgatható, mint egy tv, de azért kifejezetten mobilisnak nem neveznénk. Maga a lencse a modell tetején található, azaz nem az orrán, mint általában. A csatlakozókat az elejére pakolták, van itt minden, ami kellhet, HDMI, USB, optikai hang, és még LAN-port is.

Jól látszik, hogy mekkora a termék Forrás: Origo

A fenekét csinos szövet fedi, és ez takarja a hangrendszert, amelyet a nézők felé fordítottak. Mert hát bizony, ez egy olyan projektor, amelybe hangszórókat is pakoltak. Mindent összevetve azt tudnánk mondani, hogy a készülék nem csúnya, de nem is kifejezetten szép. Egy műszaki eszköz, amin látszik is, hogy mire szolgál.

Hangzás

A már említett hangrendszer meglepően jól szól. Persze a versenyt e téren nem veheti fel egy direkt e célra szánt szettel, mondjuk egy sztereó hangfalpárral vagy egy jobb hangprojektorral. Viszont kellően nagy a hangereje, egész tiszta megszólalást produkál. De a legfontosabb, hogy ennek köszönhetően a projektor akkor is használható, ha nincs a közelben külső hangcucc.

Okosnak okos

A tévéknél jó ideje gyakorlatilag kötelezőnek számítanak a smart megoldások, de a projektoroknál valamiért nem igazán terjedt el széles körben ez az irányzat. A Samsung mindenesetre nem vacakolt, és belepakolt a vetítőbe egy okostévérendszert, amely a vállalat tévéinél már megismert Tizen platform enyhén módosított változata.

Hangszókat is beleépítettek Forrás: Origo

Ez a megszokottnál sokkal látványosabb, és felhasználóbarátabb, ráadásul magyarul is kommunikál, amit bizony még sok projektor mind a mai napig nem mondhat el magáról. A nagy ikonoknak köszönhetően könnyen kezelhető, ráadásul kellően stabil, és a sebességre sem lehet panasz. A készülék mellé jár egy távirányító, amely akár telefonnal és tablettel is kiváltható.

Az okostévérendszer talán legfontosabb előnye, hogy általa rengeteg internetes alkalmazás válik elérhetővé közvetlenül. Ennek hála egyetlen gombnyomással elindítható a Netflix, a YouTube vagy a HBO Go, hogy csak néhány fontos példát említsünk.

Emellett netezgetni is lehet a projektoron a böngésző révén, sőt akár egy távoli számítógép, valamint a felhőben tárolt Microsoft Office dokumentumok megnyitására és szerkesztésére is van lehetőség. Ez pedig nagyon hasznos lehet például egy prezentáció vagy tárgyalás során. Emellett támogatja a DeX funkció használatát is. Ennek során a kompatibilis, felső kategóriás Samsung telefonok vezeték nélküli úton csatlakoztatva asztali számítógép módban is használhatóak. Egy szó mint száz, a termék akár irodai munkaeszközként is bevethető, bár annak talán kicsit drága mulatság.

Képminőség

Ez mind szép és jó, de ha gond van a képminőséggel, akkor az egész nem ér semmit. Ám jó hír, hogy e téren nincs gond! A tripla lézeres fényforrást használó, DLP technológiára épülő termék képe egyszerűen pazar ugyanis. A 4K felbontásnak hála a részletességre nem lehet panasz. A viszonylag nagy 2800 lumenes fényerőnek köszönhetően akkor is látható marad a kép, ha nincs teljesen besötétítve a szobában. De azért az tény, hogy az igazi erejét akkor mutatja meg, ha sikerül a minimálisra csökkenteni a fény mértékét. E szempontból még mindig elmarad egy jobb tévétől, ami akkor is élvezhető képet produkál, ha besüt a nap a helyiségbe. A modell támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadását, és mivel a fényerő viszonylag magas, ezért a HDR hatás látványos, érzékelhető.

Ilyen közelről ekkora képet vetít Forrás: Origo

A színek szépek, természetesek, és a kontrasztosság is rendben van, és ráadásul ez még mesterségesen fokozható a dinamikus kontraszt funkció bekapcsolásával. A mozgásmegjelenítés kiváló, akadozást, szaggatást, szellemképesedést egyáltalán nem tapasztalni. A DLP projektorokra mind a mai napig sokszor jellemző szivárvány effektus (egy-egy pillanatra mind a három alapszín látható a képen a színkerék hibás működése miatt) nevű képhibába szerencsére nem futottunk bele.

A betekintési szög kifogástalan, tehát a kép minősége tényleg nagyon rendben van.

A képátló 100 és 130 inch közé eshet. Egyszerűen nem lehet vele kisebb képet kreálni, mert ha közvetlenül a vászonhoz toljuk, akkor lesz 100 inches, azaz 2,54 méteres az átló. Ez pedig azért behatárolja a lehetőségeit, pláne egy kisebb lakásban, hiszen ott lehet, hogy ennyi hely egyszerűen nincs.

Bizonyítvány

A tesztelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy a Samsung Premiere egy remek kis termék. A képe kiváló, a hang minősége abszolút elfogadható, a kezelés pedig remek. Az ultrarövid vetítési távolság technológiának köszönhetően kb. annyi helyre van szüksége, mint egy televíziónak.

A nálunk járt LSP9T változat fogyasztói ára 2,3 millió forint, ami nem kis összeg.

Viszont ha azt nézzük, hogy ekkora tévét gyakorlatilag nem is lehet venni, akkor azért mindjárt más az összkép. Ezért a pénzért cserébe az ember tényleg egy olyan eszközt kap, amely képes otthonában megteremteni a mozizás illúzióját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!