Lehetővé tette a tanárok jelentős béremelését az installáció.

Érdekes sikersztoriról számolt be a CBS News, az egyesült államokbeli Arkansas állam egyik vidéki iskolakörzete egy okos beruházást követően gyakorlatilag nyomtatni kezdte a pénzt. A középiskolát és öt további oktatási intézményt tömörítő Batesville School District az elmúlt évekig szorult helyzetben volt, hiszen a tízezer fős Batesville kisvárost és a környezetét kiszolgáló intézményei az évi 45 ezer dolláros átlagfizetéssel nehezen tudták megtartani a tanárokat, újakat toborozni a felmondottak és nyugdíjba vonultak helyére.

A kép csak illusztrációForrás: ALTEO

Ez az állapot 2017-ben változott meg, miután a napos délen lévő iskolakörzetnek sikerült 1500 napelemet telepíttetnie, a megtermelt villamos áramot részben felhasználja, részben pedig visszaküldi a villamos hálózatra. Ugyan már az előzetes megtérülési számítások is jónak tűntek, ám a rendszer jelentősen túlteljesítette a várakozásokat: három év után az iskolakörzet eljutott odáig, hogy évi 250 ezer dollár hiány helyett 1,8 millió dollár pluszt kezdett mutatni a büdzséje.

Ennek java részét a tanárok bérfejlesztésére költötte a körülbelül 3200 diákot oktató iskolakörzet, évi akár 15 ezer dollárral is nőtt a tanárok fizetése. Ennek köszönhetően a Batesville School District a bérezés tekintetében állami szinten bekerült az iskolakörzetek felső negyedébe, ami igencsak szokatlan jelenség a vidéki körzetek esetében.

A napenergia befektetésként való termelése nem egyedi ötlet, a hírek szerint legalább 7300 olyan iskola van már az Egyesült Államokban, amely napelemekkel próbálja csökkenteni a rezsijét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!