Belépnek az otthoni biztonsági rendszerekbe, hotelszobákban rejtenek el kamerákat.

Váratlannak nem nevezhető, ám ennek ellenére is sokkoló beszámolóval állt elő a South China Morning Post, állítása szerint Kínában nagyon komoly üzletté vált a kukkolós amatőr videók értékesítése. A hackerek gyárilag sebezhető vagy védetlenül hagyott, internetre kötött otthoni biztonsági kamerákba törnek be, elsősorban meztelenséget és szexet mutató felvételeket lopnak, majd azokat értékesítik a neten. A profit maximalizálása érdekében MLM-módszerrel másokat is bevonnak a továbbadásukba.

Hajszárító tartójába rejtett kamerát vizsgál 2019-ben egy dél-koreai rendőrForrás: AFP

A napilap szerint az üzletet profin űzők olyan munkatársakat is foglalkoztatnak, akik hotelszobákat kameráznak be. Egy ilyen bűntényben is utazó illető szerint a célnak megfelelő kamerák csak néhány száz jüanba kerülnek, így nem érdekli különösebben, amennyiben a jókora részüket aránylag gyorsan felfedezik, még így is nevetve megéri az elhelyezésük. Az állítja, hogy tucatnyi kameratelepítő embere van, akik folyamatosan járják az országot, hagyják maguk után az elrejtett kamerákat.

A meztelenséget nem mutató videóklipekért 20 jüant (900 forintot), míg a meztelenséget és szexet mutatókért 50 jüant (2400 forintot) kér a bűnöző. Jelenleg több tízezer felvételt kínál eladásra, a viszonteladóinak csak februárban olyan nyolcezer videót tett elérhetővé.

Mindezek után talán kevesek meglepetésére a hackerek közvetlen hozzáférést is hajlandóak biztosítani az otthoni biztonsági kamerák élő képéhez az ügyfeleknek. Tíz háztartási kamera képéhez való hozzáférés 70 jüanba (3300 forint) kerül, míg a tíz háztartás és tíz hotelszoba képének követését lehetővé tevő csomag 150 jüant (7000 forintot) kóstál.

Az üzlet bizarr érdekessége, hogy viszonylag népszerűek a meztelenséget és szexet nem mutató videók is, például egy család hétköznapi ténykedéseit 8 órán keresztül mutató felvételt több száz alkalommal adott már el a kameratelepítő brigádot foglalkoztató bűnöző.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!