Újabb EU-s versenyügyi vizsgálat elé néz az Apple

apple airpods bluetooth headset fülhallgató zene music
Apple AirPods (2019)
Vágólapra másolva!
A vállalat most épp az Apple Music miatt kerülhet bajba.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa pénteken bejelentette, hogy az előzetes vizsgálatok alapján az Apple versenyellenes módon viselkedhet a havidíjas zeneszolgáltatások piacán. A Spotify által 2019-ben kezdeményezett eljárás eddigi megállapításai szerint a cég túlságosan nagy jutalékot kér az Apple Music riválisaitól a mobileszközein keresztül kötött előfizetéseik díjából, továbbá megtiltotta számukra az alternatív előfizetési lehetőségeik reklámozását.

A kép csak ilusztráció Forrás: Apple

Margrethe Vestager szerint az Apple üzleti praktikái illegálisan korlátozhatják az Európai Unióban a piaci versenyt, gátolhatják a rivális cégek sikerét, így végső soron magukat a fogyasztókat károsíthatják meg. A következő lépésben az illetékesek áttárgyalják az Apple ügyvédeivel a vizsgálat megállapításait, a folyamat végén pedig eldől, hogy formális versenyhatósági eljárást indítanak-e a vállalat ellen.

Amennyiben ez megtörténik, az Apple pedig ténylegesen bűnösnek bizonyul, akkor kénytelen lesz megváltoztatni a nehezményezett üzleti praktikáit, továbbá az éves bevételének akár 10 százalékát kitevő büntetésre számíthat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!