Ökopontszámot kapnak az okostelefonok

google nexus one htc
Mario Queiroz, Vice President of Product Management for Google, holds up the Nexus One smartphone running on the Google Android platform, the first mobile phone the internet company will sell directly to consumers, during a news conference at Google headquarters in Mountain View, California on January 5, 2010. AFP PHOTO/Robert Galbraith/POOL / AFP / POOL / ROBERT GALBRAITH
Vágólapra másolva!
Ötféle alpontszám átlagából számítják ki a végleges eredményt.
Vágólapra másolva!

Érdekes kezdeményezést jelentettek be az európai Telefónica, Deutsche Telekom, Orange, Telia és Vodafone mobilszolgáltatók, a jövőben tucatnyi gyártó esetében ökopontszámot fognak osztogatni az az árusított okostelefonoknak.

A kép csak illusztráció (Google Nexus One) Forrás: AFP/Robert Galbraith

A százas skálán lévő értékkel azt próbálják majd összegezni, hogy a gyártásuktól az újrahasznosításra való leadásukig mekkora a készülékek ökológiai lábnyoma, ezzel segítve a minél környezetbarátabb telefont vásárolni kívánó ügyfeleket a választásban, rákényszerítve a gyártókat a nagyobb fokú környezettudatosságra. A végső pontszám ötféle alpontszámból kerül kiszámításra, ezek a tartósság, a javíthatóság, az újrahasznosíthatóság, a klímahatékonyság, továbbá az erőforrás-hatékonyság.

Az Eco Rating programban a Bullitt Group (a CAT és a strapabíró Motorolák gyártója), a Doro, a HMD Global (Nokia), a Huawei, a MobiWire, a Motorola/Lenovo, a OnePlus, az Oppo, a Samsung, a TCL/Alcatel, a Xiaomi és a ZTE vesznek részt. Az Apple az egyetlen olyan fontos gyártó, amely a szolgáltatók kérését megtagadva nem volt hajlandó megengedni az okostelefonjainak pontozását.

Példa az Eco Rating címkére Forrás: Eco Rating

A címkék várhatóan június során válnak elérhetővé a mobilszolgáltatók eladási pontjain az általuk lefedett huszonnégy európai országban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!