Ötféle alpontszám átlagából számítják ki a végleges eredményt.

Érdekes kezdeményezést jelentettek be az európai Telefónica, Deutsche Telekom, Orange, Telia és Vodafone mobilszolgáltatók, a jövőben tucatnyi gyártó esetében ökopontszámot fognak osztogatni az az árusított okostelefonoknak.

A kép csak illusztráció (Google Nexus One)Forrás: AFP/Robert Galbraith

A százas skálán lévő értékkel azt próbálják majd összegezni, hogy a gyártásuktól az újrahasznosításra való leadásukig mekkora a készülékek ökológiai lábnyoma, ezzel segítve a minél környezetbarátabb telefont vásárolni kívánó ügyfeleket a választásban, rákényszerítve a gyártókat a nagyobb fokú környezettudatosságra. A végső pontszám ötféle alpontszámból kerül kiszámításra, ezek a tartósság, a javíthatóság, az újrahasznosíthatóság, a klímahatékonyság, továbbá az erőforrás-hatékonyság.

Az Eco Rating programban a Bullitt Group (a CAT és a strapabíró Motorolák gyártója), a Doro, a HMD Global (Nokia), a Huawei, a MobiWire, a Motorola/Lenovo, a OnePlus, az Oppo, a Samsung, a TCL/Alcatel, a Xiaomi és a ZTE vesznek részt. Az Apple az egyetlen olyan fontos gyártó, amely a szolgáltatók kérését megtagadva nem volt hajlandó megengedni az okostelefonjainak pontozását.

Példa az Eco Rating címkéreForrás: Eco Rating

A címkék várhatóan június során válnak elérhetővé a mobilszolgáltatók eladási pontjain az általuk lefedett huszonnégy európai országban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!