Lekerült a tiltólistáról a népszerű kínai telefongyártó

honor honor 50
Vágólapra másolva!
Újra teljes értékű Androiddal jönnek a Magyarországon is nagyon népszerű kínai gyártó telefonjai.
Vágólapra másolva!

A Honor végre hivatalosan is bejelentette a Honor 50-es sorozathoz tartozó legújabb okostelefonjait, és ezzel párhuzamosan hivatalosan is megerősítette azt, amire világszerte nagyon sokan vártak:

az új készülékek már használhatják majd a Google szolgáltatásait, így teljes értékű Androiddal a fedélzeten jelennek majd meg.

A vállalat közölte, hogy az innentől kezdve megjelenő készülékei átesnek majd a Google biztonsági vizsgálatain, és így a megfelelő licencek birtokba vehetőek, aminek köszönhetően az Androiddal kompatibilis eszközökön ott lehet a GMS, vagyis a Google Mobile Services.

A Honor 50-es Forrás: Honor

Mint emlékezetes, az Egyesült Államok és Kína között néhány éve kezdődött kereskedelmi viszontagságok miatt a Huawei nem folytathatott üzleti kapcsolatokat számos amerikai vállalattal, és így a Google-lel sem. Ennek következtében azóta a Huawei és a korábban még alá tartozó, fiatalosabb almárkaként pozícionált Honor is kénytelen volt olyan készülékeket piacra dobni, melyeken nincs például Play Áruház, Google Térkép, Gmail, és persze az összes, az áruházból letölthető alkalmazásnak is búcsút kellett inteni.

A Huawei azóta viszont eladta a Honor márkát, így az most már különálló cégként ismét megszerezhette a fentiekhez szükséges licencet. Ez pedig különösen jó hír itthon, hiszen a Honor készülékei rendkívül népszerűek voltak korábban Magyarországon.

Rögtön három új telefon is érkezik az 50-es sorozatban

Ennek örömére a Honor rögtön több új készüléket is bemutatott, melyek csúcsán a Honor 50 Pro áll. Ezt egy Snapdragon 778G központi processzor hajtja, amiből mindjárt egyértelművé is válik, hogy valahová a felső-középkategóriába pozícionálják, nem pedig az abszolút csúcsra, illetve ezzel hivatalossá vált az is,

hogy a gyártó már nem a Huawei saját fejlesztésű processzorait használja majd a jövőben, hanem a piacon elérhető megoldások felé fordul.

Balra a sima Honor 50, jobbra a Honor 50 Pro Forrás: Honor

Kijelző tekintetében egy méretes, 6,72 hüvelykes FHD+ felbontású egységre számíthatunk, lekerekített szélekkel. Kiemelkedő viszont, hogy OLED technológiát használ és 120Hz-es képfrissítésre képes, ezen tehát abszolút nem spórolt a gyártó, mint ahogy a 4000 milliamperórás akksi és a 100W-os gyorstöltés is rendkívül tisztességes.

A vezetéknélküli töltésről azonban le kell mondani, de vezetékről 25 perc alatt tele lehet tölteni az akksit.

Külsőre a leginkább látványos elem, hogy a hátsó négy kamerát összesen két köralakú kitüremkedésben helyezte el a Honor. Ezek közül a felső önmagában áll, ami nem is csoda, hiszen elég méretes, 108 megapixeles, f/1.9-es rekeszértékű egységről van szó, ami mellé kapunk egy 8 megapixeles ultraszéles látószögű kamerát, valamint kettő darab 2 megapixeles lencsét, melyek közül az egyik makrózásra való, a másik pedig a mélységélességes effektusoknál segít be.

Előre is jutott két kamera, melyek közül az elsődleges 32 megapixeles, a másodlagos pedig egy 12 megapixeles széles látószögű egység, ami a gyártó szerint első sorban videózásra alkalmas.

Forrás: Honor

A Pro verzió alá tagozódik be a sima Honor 50, amit ugyanúgy a Snapdragon 778G hajt, a kijelző pedig ugyanúgy OLED technológiát használ és 120Hz-es, azonban csak 6,57 hüvelyk méretű. Szintén teljesen megegyezik a hátsó kamerarendszer, és az első 32 megapixeles szelfikamera is, viszont az előlapról a második kameraegység már lemaradt.

Érdekes módon a sima Honor 50-esnek még nagyobb az akksija, egészen konkrétan 4300 milliamperórás, amit itt már viszont "csak" 66W-tal lehet gyorstölteni, amivel így elvileg 45 perc alatt érhető el lemerült állapotból a telítettség.

Végül pedig bemutatkozott a legolcsóbb modell, a Honor 50 SE is. Itt már OLED helyett be kell érnünk LCD képernyővel, ami viszont 6,78 hüvelykes, a központi processzor szerepét pedig az eggyel alacsonyabb kategóriás, de már szintén 5G-képes MediaTek Dimensity 900 tölti be. Az akkumulátor mérete itt 4000 milliamperóra, és rendelkezésre áll a 66W-os gyorstöltés, amivel 37 perc alatt tudhatjuk le a műveletet.

Forrás: Honor

Meglepetésre a hátsó főkamera itt is meglehetősen nagy, egészen konkrétan 108 megapixeles, ami mellé jár egy 8 megapixeles ultra széleslátószögű, és egy 2 megapixeles makrós lencse is. Előre egy 16 megapixeles szelfikamera jutott.

A két drágább modell esetében képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasót kapunk majd, míg az olcsóbb modellnél ezt oldalt helyezik el. Mindhárom készül Android 11-es rendszerrel jön viszont, amire a Honor ráhuzza a saját Magic UI 4.2-es felületét.

A telefonok globálisan, és így Magyarországon is elérhetővé válnak különböző mennyiségű memóriával és tárhellyel, azonban hivatalos dátumot és árakat egyelőre nem tudunk. Hogy közelíteni lehessen, átszámolva a Honor 50 Pro csúcsváltozata (12GB RAM, 256GB tárhely) körülbelül 625 dollár, a sima Honor 50 csúcsváltozata (szintén 12/256) 531 dollár, a Honor 50 SE pedig nagyjából 375 dollár.

Ha ennek megfelelő árakon jutnának el a magyar piacra is, akkor abszolút azt lehetne mondani, hogy teljesen korrekt képességű és megfelelően árazott készülékekről van szó.