Öngyilkos lett az első vírusirtó készítője

C2SV Technology Conference + Music Festival With Iggy And The Stooges - San Jose, CA Live Music Performance Stage
SAN JOSE, CA - SEPTEMBER 28: John McAfee participates in a fireside chat at the C2SV Technology Conference Day Three at McEnery Convention Center on September 28, 2013 in San Jose, California. (Photo by Tim Mosenfelder/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Jó eséllyel élete végéig tartó börtönbüntetés várt volna rá.
Vágólapra másolva!

Holtan találták spanyolországi börtöncellájában a 75 éves John McAfee programozót és üzletembert, 1987-ben a vállalata dobta piacra az első számítógépes vírusirtót. A férfit tavaly októberben tartóztatták le az Egyesült Államok által kezdeményezett akcióban, miután az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete szerint kriptovalutás kóklerkedésben utazott: az ismertségét kihasználva emelte olyan pénzhelyettesítő eszközök árfolyamát, amelyekben érdekeltsége volt, ezzel 13 millió dollárt (3,3 milliárd forintot) keresve.

John McAfee Forrás: Getty Images/2013 Tim Mosenfelder/Tim Mosenfelder

A hírek szerint idegenkezűségre utaló jeleket nem találtak az illetékesek, a férfi felakasztotta magát azután, hogy a spanyol bíróság jóváhagyta az Egyesült Államoknak való kiadását. Az ottani elítélése esetén több évtizednyi börtönbüntetés is várhatott volna rá, életkorát figyelembe véve jó eséllyel enek letöltése közben halt volna meg. Részben ezzel próbálta meggyőzni a spanyol bírót a kiadatásának elutasításáról, véleménye szerint unfair lett volna vele szemben a felelősségre vonása.

Emellett egy másik kiadatási eljárás is függőben volt ellene az országban, abban az ügyben sok millió dolláros adókerülésért kívánták bíróság elé állítani az USA-ban.

John McAfee-nek 1994 óta semmi köze sincs a nevét viselő céghez és szoftverekhez, az elmúlt bő évtizedben csak a botrányai kapcsán került a hírekbe, mindent megtett a figyelem középpontjába kerülés érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!