Csúcsmodern okostelefonok, profi webkamerák, könnyű laptopok - ezek közül válogasson iskolakezdés előtt

Iskola, iskolakezdés, vásárlási, tanácsadó, ötlet
Nem csak a munkát, a tanulást is hatékonyabbá teheti egy jó laptop.
Vágólapra másolva!
Okostelefon, laptop, webkamera és még sok minden más kellhet az iskolakezdéshez. Mutatjuk a tippjeinket.
Vágólapra másolva!

Már pörögnek az iskolai akciók a nagy elektronikai áruházakban, webshopokban, persze nem is véletlenül. Sokan már korábban elkezdik a felkészülést a tanítási szezonra, és nem hagyják az utolsó pillanatokra az oktatási segédeszközök beszerzését.

Nem csak a távoktatásban van szükség egy jó laptopra! Forrás: Origo

Ezek között ma már természetesen megtalálhatóak a különféle elektronikai-technológiai eszközök is, amelyek igen-igen komoly segítséget nyújthatnak a diákoknak az iskolaévek alatt, a tanulás során. Egy-egy jól megválasztott masina jelentősen javíthat a hatékonyságon, emiatt értelemszerűen érdemes ezek megvásárlásán vagy beszerzésén is elgondolkodni. Összegyűjtöttünk néhány fontos termékkategóriát, illetve részletesen számba vesszük, hogy tanulóknak, diákoknak szánt eszközöknél mik lehetnek a fontos szempontok, valamint néhány olyan terméket is ajánlunk, amivel nem nagyon lehet hibázni.

Telefon

Tetszik vagy sem, de ma már, legalábbis bizonyos életkor felett, egy okostelefon elengedhetetlen a diákok számára. Egy megfelelő masina rendkívüli módon leegyszerűsíti a kapcsolattartást, lehetővé teszi, hogy a nebuló részt vegyen a digitális oktatásban, a online órákon. Információk beszerzésére, összegyűjtésére is kiválóan alkalmas, lehet rajta speciális edukációs appokat (például a szuper Duolingo) futtatni, arról nem is beszélve, hogy utazás közben is módot ad a tanulásra, ismétlésre. Viszont az is tény, hogy ehhez nem kell csúcsteljesítmény, egy alsó-középkategóriás termék is bőven megteszi. A lényeg, hogy legyen jó az akkumulátora, hogy sokáig bírja energiával, legyen normális kijelzője, fejhallgató csatlakozója, hogy egy olcsóbb fülest is rá lehessen dugni.

Nem kerül sokba, és mindent tud, amire egy diáknak szüksége lehet. Forrás: Origo

Lényeges a viszonylag normális frontkamera, hogy a diák részt tudjon venni segítségével az internetes órákon, ha úgy hozza az élet. Mi mindenképpen olyan készüléket javasolnánk, amelyen nem az alap Android, hanem annak a gyártóáltal módosított verziója fut, amely rendelkezik telepített gyerekzárral, illetve használat felügyeleti alkalmazásokkal. Ezek segítségével a szülő meggátolhatja, hogy a gyermek kéretlen, nem neki való tartalmakat nézegessen, illetve ellenőrizheti, hogy mit is csinált a készülékével. Ez lehet, hogy kegyetlenül hangzik, de az online világ olyan, mint egy dzsungel, amelyben számtalan veszély leselkedik a gyerekekre is.

A mi tippünk: Samsung Galaxy A12

Laptop

A számítógép is elengedhetetlen már a tanuláshoz, és egyértelműen a hordozható verzió a jobb egy diák esetében. Tehát laptopban érdemes gondolkodni, de mivel a választék gigantikus, nem mindegy, hogy melyik mellett tesszük le a voksot. Egy diáknak fontos, hogy könnyű, kompakt, kellően mobilis legyen az eszköz, emiatt a 14 vagy a 13,3 inches kijelzővel ellátott masinák jöhetnek szóba. Ha csak nem valamilyen grafikai iskolába jár, akkor nincs szükség kiemelt teljesítményre, tehát ultraerős processzorra, és beépített 3D gyorsítókártyára. És pont emiatt megteszi a hagyományos Full HD felbontású LCD képernyő is.

Nem csak a munkát, a tanulást is hatékonyabbá teheti egy jó laptop. Forrás: Origo

Viszont a jó akkumulátor, és ebből fakadóan a nagy üzemidő bizony lényeges faktor. Mint ahogy az is, hogy jó legyen az egérpad, és kényelmesen lehessen akár hosszúórákon át kopácsolni a klaviatúrán, amelyről a háttérvilágítás sem hiányzik. Szerintünk nem kell vagyonokat költeni egy tanulásra szánt laptopra, bőven beválhatnak az olcsóbb modellek is. Emiatt aztán sok esetben le kell mondani az igazán jó minőséget produkáló webkameráról vagy a kiváló hangrendszerről, de ennyi kompromisszum bőven belefér, pláne, hogy ezek lényegesen olcsóbb külső eszközökkel egyszerűen pótolhatóak.

A mi tippünk: Acer Swift 1

Webkamera

A pandémia miatt bevezetett digitális oktatási rendszer az online tartott órákkal rávilágított arra, hogy mennyire fontosak lehetnek az iskolások számára a jó képminőséget szavatoló webkamerák. Azt lényegesnek tartjuk kiemelni, hogy egy diák számára nincs szükség semmilyen komoly extrára, professzionális funkciókra ezen kívül.

Egy jó webkamera a digitális oktatás során aranyat érhet. Forrás: Origo

Tehát megteszi bőven egy alap, HD (720p) felbontású külső webkamera, amelyet USB porton keresztül lehet a számítógéphez vagy az ilyen szolgáltatásokat támogató okostévékhez csatlakoztatni. Természetesen nem árt, ha az eszköz rendelkezik beépített mikrofonnal, amely értelemszerűen megkönnyíti a zökkenőmentes kétirányú kommunikáció megteremtését.

A mi tippünk: Logitech C270

Headset

Manapság rengeteg az audiovizuális vagy audio formátumú digitális tananyag. Otthon, a tanteremben vagy a buszon értelemszerűen nem a legjobb megoldás, ha a gyerek ezeket hangszórón hallgatja, mert ez borzasztóan zavaró lehet. Hogy az online oktatásról már ne is beszéljünk, ami aztán különösen idegtépővé válhat egy harmadik fél számára, aki csak a zajokat-hangokat hallja.

Egy jó headset nem csak hangos, de jó minőségű és kényelmes, hogy akár hosszabb használat alatt se legyen fárasztó a fejünkön tartani. Forrás: Origo

Ezen a problémán viszont egyszerűen lehet segíteni akár egy olcsó fül- vagy fejhallgatóval is. Mi a diákoknak ez utóbbit javasolnánk, mert ezeket nem kell fülbe dugni, ami egészségesebb.

Egy ilyen eszköznél a kényelem, tehát a megfelelő párnázottság, illetve súlyelosztás létfontosságú.

Emellett diákoknak mindenképpen olyan modellt javaslunk, amelyek rendelkeznek mikrofonnal, azaz lehetővé teszik a kétirányú kommunikációt. Tehát szerintünk a tanuláshoz a headset a legjobb megoldás. Nyilván létfontosságú a megfelelő hangminőség, ám például a vezeték nélküli Bluetooth technológia támogatása nem létkérdés. Ehhez egyrészt szükség van akkumulátorra, és értelemszerűen ezek ára is magasabb jellemzően.

A mi tippünk: HyperX Cloud Stinger

E-könyv olvasó

Az nem is lehet kérdés, hogy egy e-könyv olvasó igen-igen hasznos lehet egy diák számára. Ezek az eszközök már igen olcsón beszerezhetőek, és már a belépő szintű modellek is kiválóan használhatóak. Nagyon jó, hogy egy töltéssel akár hetekig kibírják, a kijelzőjük kifejezetten "szembarát", a speciális e-tinta és e-papír ugyanis nem vibrál, nem fárasztja az agyat.

A nagy üzemidő és a kényelmes használat a lényeges. Forrás: Origo

Az ilyen masinákkal játszani nem is lehet, kizárólag olvasásra jók, és rengeteg tankönyv, tananyag, olvasmány, klasszikus regény vagy verseskötet elérhető rájuk természetesen magyar nyelven is. A kezelésük pofonegyszerű, a használatuk elsajátítása még azoknak sem okozhat problémát, akik egyébként idegenül mozognak az elektronikai eszközök univerzumában.

A mi tippünk: Amazon Kindle