200 MP-es mobilkamerát készített a Samsung

samsung isocell hp1 gn5
Samsung ISOCELL HP1 és GN5
Vágólapra másolva!
Natív felbontásban is készíthetőek fotók a szenzorral, meg sem kottyan neki a 8K-s videó.
Vágólapra másolva!

Bemutatta minden idők legmagasabb felbontású mobilkameráját a Samsung, az ISOCELL HP1 névre keresztelt modell 200 megapixel felbontású. A vállalat szerint ténylegesen lehetséges vele a natív felbontásában fotókat készíteni, ám tipikusan több képpontot egybegyúró módban érdemes használni, hiszen a 0,64 mikrométeres képpontjai önmagukban meglehetősen kevés fényhez jutnak.

Samsung ISOCELL HP1 és GN5 Forrás: Samsung

A kamera két tényleges használatra ajánlott módot támogat: a 4×4 pixel összevonásával 12,5 MP-es képeket készítőt a rossz fénykörülmények közti használatra javasolja a cég, míg általános célra a 2×2 pixel összevonásával létrejövő 50 MP-es mód szolgál. Természetesen 8K-s, azaz 7680×4320 pixeles videó is rögzíthető vele, a kérdéses felbontás „csupán" 33 megapixelt takar.

A hangzatos csúcsmodell mellett az ISOCELL GN5 kameramodult is leleplezte a cég, ez natívan 50 MP felbontású, 1 mikrométeres képpontokkal dolgozik. Technológiáját tekintve más úton jár a HP1-hez képest, azonban a remények szerint rossz fénykörülmények között is kimagasló minőségű fotók és videók készítését teszi lehetővé.

Az új kameramodulok valamikor a belátható jövőben kerülhetnek tömeggyártásba, a mintapéldányok már elérhetőek a termékek iránt érdeklődő gyártók számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!