Rengeteg számítógép mehetett tönkre az elmúlt hónapokban

thermaltake
Vágólapra másolva!
A hőségnek lassan vége, azonban a nyári tapasztalatok alapján már most érdemes elkezdeni készülni a következő évre, legalább ha a számítógépek hűtéséről van szó. Ez ugyanis nemcsak a teljesítménynek tesz jót, hanem az élettartamnak is, egyébként pedig egy jól megtervezett hűtéssel maga a gépház is nagyon látványossá tehető.
Vágólapra másolva!

Meg kell hagyni, hogy rendkívül meleg nyarat zártunk, folyamatos hőhullámokkal, amik bizony megviselik a nagyobb teljesítményű számítógépeket. Már amennyiben nem gondoskodtunk megfelelően a hűtésről. Azt persze meg kell hagyni, hogy a PC-k túlmelegedés elleni védelme elég sokat fejlődött az elmúlt években, így ma már nem igazán találkozhatunk olyan horrorsztorikkal, mint régen, amikor egy processzor hajlamos volt elolvadni.

De azért a túlmelegedés hatásai így is kellemetlenek tudnak lenni, hiszen először a processzor vagy a videokártya visszavesz a teljesítményéből, aztán a számítógép inkább leáll, nehogy valami komolyabb baja legyen.

A legjobban melegedő részegységek ennek megfelelően a processzor, a videokártya, a memória és az alaplapi feszültségszabályozó, főleg akkor, ha kifejezetten nagy teljesítményű masinákban gondolkodunk. Az egyik legnagyobb hazai PC-s kiskereskedő, az iPon adatai szerint a vevők leginkább kinézet alapján választanak számítógépházat, és erre körülbelül 20-30 ezer forintot szánnak, holott egyébként ez lenne az egyik legfontosabb dolog: mindenképp olyan házat érdemes venni, amiben megfelelően kialakítható a szellőzés.

Forrás: Thermaltake

Ehhez persze több ventilátorra lesz szükség, hiszen az alapvető cél az, hogy a ház egyik feléből áttereljük a levegőt a másikba, onnan pedig kiszívjuk a házon kívülre. Tehát lényegében folyamatos légmozgást kell biztosítani a házon belül.

De a legnagyobb probléma jellemzően nem is ez, hanem a por és a különböző állati szőrök felgyülemlése a házon belül. A por legnagyobb problémája, hogy szigetel, így persze megakadályozza a megfelelő hőleadást, a cicák pedig ugyan nagyon cukik, de a szőrük eltömíti a szellőzőnyílásokat és a ventilátorokat, így mindenképpen érdemes legalább évente alaposan kitisztítani belülről a számítógép házát. Ehhez egyébként nagyon jól tud jönni egy flakon sűrített levegő, profibbakban esetleg kompresszor.

Ha pedig már ott vagyunk, akkor érdemes levenni a processzorhűtőt, finoman letisztítani az alját és a processzor felületét is, majd új hővezető pasztát feltenni a kettő közé.

Egy tubus pasztát akár már 2000 forint alatt is lehet venni, és évekre elegendő mennyiség van benne, hiszen legfeljebb egy kis borsónyit kell nyomni belőle a processzor és a hűtőborda közé.

Forrás: Thermaltake

De alapvetően érdemes figyelembe venni, hogy milyen helyiségben használjuk majd a rendszert. Ha jellemzően meleg van (és akár még tuningolni is szeretnénk), akkor mindenképpen ajánlott túltervezni a rendszert, míg egy rendszeresen klimatizált lakásban azért jobban érzi magát a számítógép is. Meg persze azt is ajánlott előre kitalálni, hogy ragaszkodunk a "hagyományos" léghűtéshez, vagy a sok ventilátor helyett inkább vízhűtést használnák.

Egy vízhűtést beszerelni ma már nem akkora varázslat, mint akár tíz évvel ezelőtt, hiszen nagyon jó "minden egyben" vízhűtéseket lehet vásárolni, akár a videokártyára, akár a processzorra (vagy a kettőre egyben). Ezek egyben tartalmaznak mindent, ami a rendszer összeállításához kell: hűtőbordát, keringető egységet, csöveket, ventilátorokat, és jellemzően nemcsak halkabbak és hatékonyabbak, de például a tuningosok köreiben közkedvelt Thermaltake holmijait nézve még látványosabbak is, mint a hagyományos megoldások.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!