Rémisztően gyengék az otthoni routerek jelszavai

router modem wifi wi-fi internet
Wifi router (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Hetven százalékuk jelszavát sikerült kitalálni egy kísérlet során.
Vágólapra másolva!

A háztartásokban használt vezeték nélküli routerek biztonsági szempontból köztudottan nem állnak a helyzet magaslatán, amivel gyakran semmit sem tudnak kezdeni a gazdáik. Viszont a biztonságuk fokozása érdekében egy dolgot mindenképp megtehetnek, ez pedig az egyedi és erős hálózati jelszó beállítása, ez szinte garantáltan meg fogja akadályozni az illetéktelen fellépési kísérleteket.

A kép csak illusztráció Forrás: Rawpixel / Pexels

Az izraeli CyberArk biztonsági cég egyik kutatója nemrég végzett egy nagyon érdekes kísérletet az ügy kapcsán, Tel Avivban autókázva különleges hardverrel és szoftverrel hálózati mintákat gyűjtött a hatóságurán belülre került hálózatokról. Összesen 5000 hálózatot azonosított, majd teljesen automatizáltan, találgatásos módszerrel 70 százalékuk jelszavára sikerült fény derítenie, átlagosan 9 percre volt szüksége egy-egy jelszó visszafejtéséhez.

Ido Hoorvitch beszámolója szerint 2200 esetben a tulajdonosuk telefonszáma volt a hálózati jelszó; mint kiderült, ez egy rendkívül elterjedt, biztonsági szempontból borzalmas szokás az izraeliek körében. A további 1359 jelszavat szótáralapú próbálgatással sikerült kitalálnia a kutatónak.

A „wifilopás" megakadályozása minden routertulaj számára kritikus fontosságú, hiszen ha valakinek sikerül fellépnie a hálózatra, akkor illegális tevékenységekre használhatja az internetkapcsolatot.

Magától értetődő, hogy kinek az ajtaján kopogtatnak majd később a rendőrök.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!