Komolyan kellemes hangzás - teszten a Philips prémium fejhallgatója

philips fidelio l3
Vágólapra másolva!
A Philipsnek sosem kellett a szomszédba mennie, ha remekül szóló fejhallgatókról volt szó, és a Fidelio-sorozatot különösen kedveljük, mert ugyan megkérik az árát, viszont amennyiben kiemelkedő minőségre vágyunk a hétköznapunkban, egyszerűen kiválóan találja el a szükséges arányt mindenféle szempontból. Nincs ez másként az új Fidelio L3 esetében sem.
Vágólapra másolva!

Minőségi, visszafogott külső és egyszerű kezelhetőség

Már a kicsomagoláskor egyértelművé válik, hogy itt egy prémium termékről beszélünk: a külső doboz egy letisztult belső dobozt rejt, amiben pedig egy nagyon igényes bőr hordozótáskában lapul maga a fejhallgató. Tartozékként kapunk egy USB-C típusú töltőkabelt, egy 3,5mm-es jack kábelt, valamint kedves gondolatként egy olyan adaptert, amivel a repülőgépek médiarendszeréhez lehet csatlakozni.

Forrás: Origo

Maga a fejhallgató elegáns, letisztult és mindenféle sallangtól mentes. Elsőre nagynak tűnhet, de ez inkább optikai csalódás, ami főleg annak tudható be, hogy néhány konkurens termékkel szemben a fülre illeszkedő rész nem elnyújtott, hanem szabályos kör alakú.

Az anyaghasználatra nem lehet panasz: a keret alumínium, a fülre illeszkedő rész nagyon finom bőr, ezen kívül pedig csak minőségi műanyagot találunk még.

Szerencsére a kezelést sem bonyolították túl. A baloldali részlegen találjuk a bekapcsoló gombot és a töltőcsatlakozót, a jobb oldalin pedig szabályozhatjuk az aktív zajszűrést (be, adaptív és ki módokba), valamint némíthatjuk a mikrofont.

Minden máshoz a jobb oldali fejhallgató érintésérzékeny felületét kell simogatni, nagyjából a megszokott módon: pöccintésre megy a lejátszás/megállítás, balra-jobbra söpréssel a számok közti váltás, fel-le söpréssel pedig a hangerő állítása megy.

Forrás: Origo

Ezen kívül ha a jobb oldali fejhallgatót lefedjük a tenyerünkkel, akkor a kütyü átengedi a külső zajokat, így tudunk néhány szót váltani valakivel, vagy meghallgatni a bemondót a vasútállomáson.

Miután kitapasztaljuk, hogy mekkora nyomás és határozottság kell a érintéshez, az egész nagyon megbízhatóan jól működik.

A fejhallgató tudja azt is, hogy ha levettük a nyakunkra, és ilyenkor automatikusan megállítja a lejátszást, ha pedig hosszú ideig nem tesszük vissza, akkor ki is kapcsolja magát, hogy spóroljon az akksival.

Maga az akkuidő egyébként szintén impresszív: bekapcsolt aktív zajszűréssel 32 órára, anélkül nagyjából 38 órára lehet számítani, de a gyorstöltéssel mintegy 15 perc alatt lehet belepumpálni 6 órára elég naftát.

Kiegyensúlyozott hangzás

A füles természetesen Bluetooth 5.1-en keresztül csatlakozik eszközökhöz, és támogatja az aptX és aptX HD formátumokat is, így vezetékkel és vezeték nélkül is garantálható a legjobb hangminőségű átvitel.

Az első dolog, ami a Fidelio L3 kiprólásakor feltűnik, hogy a kiváló illeszkedése és a felhasznált minőségi anyagok miatt a passzív zajszűrése is elképesztően jó: felrakjuk a fejünkre és már kint is rekesztettük a külső világ nagy részét.

Forrás: Origo

Ez párosítva a szuperül teljesítő aktív zajszűréssel olyan végeredményt ad, ami ma tényleg a csúcs közelében van.A zajszűrés adaptív módjával (itt próbálja kitalálni a füles, hogy mit is csinálunk épp, és ahhoz igazodik) nem is nagyon érdemes szórakozni, egyszerűbb mindig az "ON" állásban hagyni és kész.

A Fidelio-sorozatra mindig is jellemző volt, hogy a hangzása nem úgy van belőve, mint amit egy laborban kísérletezek ki frekvenciákat nézegetve, hanem mintha egy hozzáértő ember felrakta volna a fülére, és addig tekergette volna a dolgokat, amíg ütősen nem szólt. Ennek fényében ne ettől fülestől várjunk teljes semlegességet, neutrális hangzást

A Fidelio L3 inkább telt, gazdag és meleg hangzást produkál meglehetős pontossággal.

Forrás: Origo

A hangzás tisztasága és kiegyensúlyozottsága szuper, a basszus kemény, a mély és a magas hangok is gazdagon átjönnek, a hangszerek nagyon szépen elkülöníthetők. Ezt a fejhallgatót teljesen egyértelműen úgy lőtték be, hogy csak felvesszük és élvezzük a zenét, szimplán kellemes hallgatni.

Hívások esetében a hangminőség szintén kiváló, és a beépített mikrofonok is jól teszik a dolgukat.

Konklúzió

A Fidelio L3 gyakorlatilag minden szempontból egy kiváló termék, aminek talán az egyetlen kritikus pontja az árazása.

A konkurencia nagyon erős, és a maga 130-140 ezer forint közti árcédulájával a Philips eléggé bátor volt, főleg, hogy a picit jobban szóló Sony WH-1000XM4 már olcsóbban hazavihető.

Viszont a Fidelio 3 jobban néz ki (habár ez nyilván szubjektív), és érzésre egy minőségibb termék benyomását kelti, mint a Sony által gyártott nagy konkurens.Egy jól átgondolt és megvalósított, igazi prémium termék.