Biztos, hogy a legjobb böngészőt használja? Megnéztük, mit tud az Edge a Chrome ellen!

edge vs chrome
Vágólapra másolva!
Hosszú ideig nem volt kérdés, hogy a böngészős piacot a Microsoft uralja, hiszen az Internet Explorer a Windows része volt, ráadásul még a konkurenciát is próbálta minél lehetetlenebb helyzetbe hozni. Sokáig ezzel nem is volt igazából nagy baj, az Internet Explorer megfelelően ellátta a funkcióját, azonban a konkurensek erősödésével és az elmaradó fejlesztésekkel egyre több teret vesztett.
Vágólapra másolva!

Ez vezetett el aztán a Mozilla, a Firefox, végül pedig a Chrome uralmához. Eltartott egy darabig, mire a Microsoft reagált a helyzetre, egészen konkrétan 2017-ig, az Edge böngésző megjelenéséig kellett várni erre, amit követően aztán végleg nyugdíjazták is az Internet Explorert.

Ez az Edge azonban még nem az az Edge volt, ami most megtalálható mindannyiunk számítógépén, ha Windows 10-es vagy 11-es rendszert használunk.

A Microsoft ugyanis vett egy nagy levegőt, és 2019-ben teljesen újraépített az Edge böngészőt, mégpedig ugyanarra a nyílt forrású Chromium alapra, amit többek között a Google Chrome is használ. Ezzel a két böngésző minden korábbinál közelebb került egymáshoz. De ha így van, miért lenne érdemes váltani a jól bevált Chrome-ról? Nos, azért, mert amíg nem figyeltünk oda, a Microsoft elég szép ütemben fejlesztette a saját böngészőjét, ami mostanra több tekintetben le is hagyta a nagy konkurenst.

Kevesebb erőforrást zabál

A Chrome mindig is hírhedt volt arról, hogy elképesztő mennyiségű memóriát meg tud enni, ez pedig sosem jó, de főleg a régebbi gépek esetében nem. Ugyan a Google folyamatosan igyekszik javítani a helyzeten, ez a gyakorlatban már kevéssé látszik meg. Mindkét böngészőben ugyanazokat az ablakokat megnyitva azt lehet tapasztalni, hogy az Edge körülbelül 20-30%-kal kevesebbet foglal le a memóriából, de ez bizonyos esetekben elmehet akár az 50%-ig is!

Forrás: Make Tech Easier

Ami a teljesítményt illeti, az általános webes feladatokra épülő WebXPRT 3 tesztprogramra támaszkodtunk, ami jó képet ad arról, hogy a hétköznapokban milyen sebességre számíthatunk a két böngészőtől. Itt a két fél gyakorlatilag fej-fej mellett van: az Edge-nél 259 pontot, a Chrome-nál pedig 260-at kaptunk, vagyis mindkettő nagyon gyors.

Ezen kívül (habár ezt nehéz konkrétan mérni), de az Edge némileg takarékosabban bánik az akkumulátorral, amihez tartozik egy beépített hatékonysági mód, illetve alvó állapotba tudja tenni a nem aktív böngészőfüleket, amik így szintén nem fogyasztanak feleslegesen.

Kinézet, lehetőségek

Külsőre gyakorlatilag megegyezik a két böngésző, néhány apróságot kivéve. Persze, nem nagyon lehet feltalálni a spanyolviaszt: kell egy keresősáv, egy böngészőfület sáv, és egy sáv a kedvenceknek. Az Edge azonban lehetőséget ad arra, hogy felülről áttegyük oldalra a böngészőfüleket, ami elsőre furcsának tűnhet, de nagyon sok fül használata esetén praktikus, ráadásul a szélesvásznú monitorokon bőven elfér.

Megkönnyíti a sok fül menedzselését az oldalra rendezés lehetősége. Forrás: Origo

Mindkét böngésző lehetőséget ad a fülek csoportosítására, de ezt az Edge egy nagyon jópofa módon, a gyűjtemények funkció segítségével teszi. Ezekbe a gyűjteményekbe bármit beledobálhatunk, legyen szó megnyitott oldalakról, vagy képekről, és később (vagy akár másik eszközön) újra elővehetjük őket, és egyben rendszerezve láthatjuk az adott témában összerakott dolgainkat.

Az Edge lehetőséget ad arra, hogy az egyes weboldalakat elmentsük "alkalmazásként". Ilyenkor külön ikont kap, amit kitehetünk az asztalra vagy a tálcára is, és az adott oldal (mondjuk a Gmail) mindenféle böngészős sallang nélkül jelenik meg. Ehhez hasonlót tud a Chrome is, csak ennél jóval gyengébb módon.

Kiegészítők és biztonság

Ha van egy nagy előnye a Chrome-nak, akkor az mindenképpen az, hogy az elmúlt sok-sok év alatt végeláthatatlan mennyiségű bővítményt készítettek hozzá. Habár a Microsoft áruházában is nagyon szépen gyarapodnak a kiegészítők az Edge-hez, azért még nem tart ott, mint a nagy rivális. Viszont, mivel mindkettő a Chromium alapjaira épül, a Chrome-hoz készített bővítmények is simán telepíthetők az Edge-hez, így nincs nagy probléma, viszont bizonyos bővítményekkel akadhatnak kompatibilitási problémák.

Az Edge egyszerűen és érthetően magyarázza el a biztonsági lehetőségeket. Forrás: Origo

Ami a biztonságot illeti, a Chrome javára kell írni, hogy gyakrabban, akár néhány naponta érkeznek hozzá új biztonsági frissítések, míg ez az Edge esetében most még inkább csak hetekben mérhető. A sok kritika után most már a Google is lehetőséget ad arra, hogy személyes szféránkat jobban védjük, így akár teljesen le is tilthatjuk az oldalakat az adatgyűjtésről és követésről, azonban az Edge-ben ezek a beállítások jobban szem előtt vannak, és a Microsoft három egyszerű beállítási lehetőséget kínál fel: a nagyon lazát, a kiegyensúlyozottat és a nagyon szigorút, ami alapján mindenki könnyen el tudja dönteni, hogy mit szeretne.

Cserébe a Microsoft nagyon ragaszkodik a saját dolgaihoz, például a Bing keresőhöz, amit jóval nehezebb megváltoztatni bármi másra, eléggé eldugták ezt a lehetőséget, míg a Chrome-ban jóval egyértelműbb.

Melyik a nyerő?

Az biztos, hogy nehéz lenne egyértelműen győztest kikiáltani a két böngésző közül, és ennél jobban semmi nem mutatja, hogy az Edge mennyit fejlődött az elmúlt időszakban. Kevesebb memóriát eszik, picit barátságosabb az akksival, vannak nagyon jól működő újdonságai, és persze alapból ott van a Windowsban (annyira, hogy még letörölni sem lehet).

A Chrome nagy előnye még mindig az, hogy remekül működik együtt a Google többi szolgáltatásával: a fordítóval, a Drive-val és az ahhoz kapcsolódó eszközökkel, és mindent nagyon hatékonyan tud szinkronizálni a különböző eszközök között. Az Edge ez utóbbi téren is fejlődik, de még azért nem tud a Chrome nyomába érni.

Azonban ha nem használjuk ki ilyen mélyen a Google ökoszisztémáját, akkor simán érdemes lehet elgondolkozni a váltáson, a Microsoft ugyanis egy remek böngészőt tett le az asztalra.