Nevetséges hiba szúrt ki a Google Drive használóival

laptop szemüveg fiatal nő zavarodott
Vágólapra másolva!
Főként tudósok és informatikusok futhatnak bele a téves jogsértési üzenetbe.
Vágólapra másolva!

A felhős fájltároló szolgáltatások mindegyike használ szűrőrendszereket a jogvédett és illegális állományok automatizált megjelölésére, ám közel sem tökéletesek, időnként előfordulnak fals pozitív találatok. Ami ennél nagyobb gond, hogy akinél a megvadult rendszer tömegesen téves találatokat kezd jelezni, annak szintén automatizáltan zárolhatják a komplett felhasználói fiókját, a kitiltás pedig csak az ügyfélszolgálat bevonásával vonható vissza.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Ennek ellenére nagy megütközést keltett a Google Drive eddigi talán legfurcsább bugja: egy ideje minden olyan feltöltött fájlt szerzői jogot sértőnek jelöl, amelyben egyetlen „1" vagy „0" karakter található.

A gondra Dr. Emily Olson hívta fel a figyelmet, a Michigani Egyetem professzora egy algoritmusokról szóló órája során ütközött bele a problémába, miután feltöltötte az „1" karaktert tartalmazó, gépileg generált „output04.txt" állományát a Google Drive tárhelyére.

Az első panaszai után kiderült, hogy nem izolált esetről van szó, mások is könnyedén reprodukálni tudták a fals pozitívat, plusz a csak „0" karaktert tartalmazó fájlok érintettsége is bebizonyosodott. A Google Drive csapatához szerencsére elég gyorsan eljutott a hír, már dolgoznak a hiba megoldásán.

Ez különösen jó hír, a közismert techcégek közül a Google ügyfélszolgálatával a legnagyobb tortúra dűlőre jutni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!