Kihajította a Windowst egy hotellánc

neverware cloudready chrome os
CloudReady
Vágólapra másolva!
December elején zsarolóvírusos támadás áldozatává vált a Nordic Choice Hotels.
Vágólapra másolva!

Gordiuszi csomós megoldással kíván remélhetően végleg leszámolni a zsarolóvírusok által jelentett fenyegetéssel a Nordic Choice Hotels szállodalánc, a lehető legteljesebb mértékben kihajítja a számítógépeiről a Windowst. Az Európa északi államaiban kétszáznál is több hotelt üzemeltető vállalatot december elején klasszikus zsarolóvírusos támadás érte, amelynek következtében a teljes belső hálózatát le kellett állítania.

CloudReady Forrás: Neverware

A jelek szerint a cég aránylag kis mértékben függ a Windowstól, így az incidens csak pár napig okozott súlyos kellemetlenségeket a hotelek működésében. Főként egyes fizetési rendszerek és a kártyás ajtózárak leállása okozott nagy fejfájást, a dolgozóknak mesterkulcsok használatával kellett nyitniuk és zárniuk a vendégek előtt és mögött az ajtókat.

A vállalat nem fizetett a zsarolóknak, helyette az informatikai csapata 48 óra alatt 250 számítógépen távoli telepítéssel helyreállította a Windowst, a Microsoft termékét nem igénylő további 2000 gépén pedig végleg lecserélte azt a Google által nemrég felvásárolt CloudReady rendszerre, ami a Chrome OS bármely számítógépre szabadon telepíthető kiadása.

A Windows lecserélése nem hirtelen jött ötlet volt, a szállodalánc már korábban megkezdte az átállást a nagyon nehezen támadható másik operációs rendszerre, ám a vészhelyzet hatására őrült tempóra kapcsolt a folyamat, hogy a dolgozók minél előbb hozzáférhessenek a szükséges szoftverekhez.

Január elejére javarészt befejeződött az átállás, már 3500 céges gépet sikerült átállítani a CloudReady-re.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!