Lakásokat fűtenek majd a Microsoft adatközpontjai

server szerver adatközpont internet hálózati eszköz
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Szélnek eresztés helyett hasznos célokra lesz fordítva a megtermelt hő.
Vágólapra másolva!

Az óriási méretű adatközpontokban lévő hardverek nagy mennyiségű hőt termelnek a működésük során, amelytől tradicionális szimplán megszabadultak az üzemeltetők. Szerencsére manapság más szelek fújnak, a Microsoft szerint a Finnország déli részén megépítendő új adatközponti régiójának hője segít majd Espoo és Kauniainen települések távhőt használó épületeinek fűtésében.

A kép csak illusztráció Forrás: Field Engineer / Pexels

A tájékoztatás alapján az új adatközpontok „kibocsátásmentes" energiával üzemelnek majd, a szokatlan megfogalmazás minden bizonnyal azt jelenti, hogy csak a szénerőművekből származó áram átvételét zárja ki a Microsoft, atomenergia és zöld energia változó arányú keveréke felelhet a telephelyek áramellátásáról. A megtermelt hő újrahasznosítása és a kibocsátásmentes energia kombinációja ettől függetlenül a becslések szerint akár évi 400 ezer tonnával is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, ami mindenképp pozitív hír.

A Microsoft világszerte bő hatvan a Finnországban megépíteni kívánthoz hasonló regionális adatközponttal rendelkezik. Az új telephelyek 280 ezer kilométer optikai kábellel csatlakoznak majd az internethez, közvetlenül és közvetve akár 11 ezer szakképzett informatikust igénylő állást teremthetnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!