Ajándékot kaptak az újabb Radeonok gazdái

gamer számítógépes játék
Vágólapra másolva!
Alaposan kibabrálhat az FSR második generációja az NVIDIA DLSS-sel.
Vágólapra másolva!

A pár nappal ezelőtti híreknek megfelelően komoly szoftveres újdonságokat jelentett be a számítógépes játékosok számára az AMD, a műsor sztárját FidelityFX Super Resolution (FSR) második generációs változata jelentette. A technológia segítségével komoly teljesítménybeli növekedést lehet elérni azzal, hogy a játékok minimális képminőségbeli romlással a beállítottnál alacsonyabb felbontásban renderelik a képkockáikat.

Az AMD FSR első generációs változata csak részben váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a GeForce RTX videókártyát igénylő NVIDIA DLSS-sel szemben minden modern videóvezérlőn működik, viszont annál feltűnően gyengébb képminőséget produkál. Az AMD szerint az FSR most bemutatott 2.0-s változata kiköszörüli a csorbát, a drámaian jobb képminősége ellenére akár gyorsabbnak is bizonyulhat az elődjénél, ráadásul a hardverfüggetlenséget is sikerült fenntartani.

A FidelityFX Super Resolution 2.0 első stabil változata az idei második negyedévben válik elérhetővé a játékfejlesztők számára, ha pedig az AMD magabiztos kijelentéseinek megfelelően állja a sarat, akkor problémát fog jelenteni az NVIDIA számára, értelmetlenné teheti a DLSS implementálását.

Ezzel együtt a Radeon RX 5000 és újabb videókártyák tulajdonosai ajándékot is kaptak, a legújabb AMD Software Adrenalin Edition 22.3.1 grafikus meghajtótól kezdve bármely játékban használhatják az FSR 1.0 képfelskálázási eljárást.

A Radeon RX 5000+ kártyákon a driverből bekapcsolható Radeon Super Resolution és a Fidelity FX Super Resolution közti különbségek Forrás: AMD

A Radeon Super Resolution (RSR) névre keresztelt lehetőséget a videókártyájuk beállítóprogramjának Beállítások → Grafikus rendszer részében tudják bekapcsolni, az aktiválását követően a futtatni kívánt játékban csak a kijelző felbontása alá kell vinniük a renderelési felbontást, mire automatikusan működésbe lép az RSR.

Érdekességként megemlítendő, hogy a régebbi Radeonokkal rendelkezők a Beállítások → Kijelző részben bekapcsolhatják a GPU méretezést, ezt aktiválva óriásit javulhat a képminőség, mikor a monitoruk natív felbontása alatt kénytelenek futtatni a játékokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!