Kiderült, hogy kik okoztak videokártya-hiányt

nvidia geforce rtx 3090 ti videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti
Vágólapra másolva!
Egy jelentés szerint alapvetően a kriptobányászok és a nyerészkedők érdeme a kellemetlen piaci trend.
Vágólapra másolva!

A Jon Peddie Research egyik friss jelentése szerint minden dugig van ugyan videokártyával, ilyesmihez mégsem lehet régóta hozzájutni. Ennek okai a jelentés szerint a kriptobányászok, a nyerészkedők és néhány kereskedő.

NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti Forrás: NVIDIA

Ha a bányászok tevékenysége nem lett volna elég, akkor a nyerészkedők is akcióba lendültek az utóbbi években, és miután felvásároltak minden készletet, a tényleges vevőknek már 2-3-szoros árakon adták el a kártyákat. Az iparági nehézségekkel együtt mindez GPU-hiányhoz vezetett.

Míg 2019-ben egy átlag GPU átlagára 400 dollár volt, 2020-ra ez az össze 700 dollárra emelkedett. A játékra és bányászatra alkalmas kártyáknál az emelkedés háromszoros volt. A készletekkel tehát egyáltalán nem volt baj, több mint elég videokártya lenne – de a bányászok, a nyerészkedők és a spekulánsok miatt ott tart a szektort, ahol. A JPR szerint a helyzet végül normalizálódhat, a játékosok ugyanis nem lesznek hajlandóan ilyen árak mellett vásárolni, így a nyerészkedők és a kereskedők hatalmas, eladhatatlan készleteken ülnek majd.