Jobb elfelejteni az Apple otthoni javítási programját

apple otthoni javítás szervizeles
36 kilónyi holmit kapott javítási szerszámkészlet címszó alatt az önjelölt szervizes
Vágólapra másolva!
Szerszámkölcsönzés esetén 1200 dolláros zárolás kerül az ügyfél bankszámlájára.
Vágólapra másolva!

Az eszközeinek otthoni javítása ellen hosszú éveken át tűzzel-vassal harcolt Apple hatósági nyomásra a múlt hónapban elsőként az USA-ban végre elindította a csináld magad szerelési programját, ennek keretében számos iPhone-hoz pótalkatrészeket kezdett árulni, opcionálisan pedig heti 49 dollárért a javítások elvégzéséhez szükséges eszközök is kibérelhetőek a cégtől.

A régi szép időkben elég volt lepattintani a telefon hátlapját az akkucseréhez, manapság teljes munkaállomás kell a művelethez Forrás: Sean Hollister / The Verge

A The Verge-nél dolgozó Sean Hollister az otthoni javítási program kipróbálása mellett döntött, akkumulátort kívánt cserélni az iPhone Minijében, saját eszközök híján pedig élt az opcionális szerszámbérlési lehetőséggel.

Ezek után egymás érték a csúnya meglepetések, elsőként is az Apple a 69 dolláros akku és a 49 dolláros eszközbérlési díj levonása mellett zároltatott 1200 dollárt, olyan 440 ezer forintot a bankszámláján. Ilyenről szó sem volt a DIY javítási programmal kapcsolatos tájékoztatásokban, az összeget akkor kapják vissza az ügyfelek, ha időben és sértetlenül juttatják vissza a szerszámkészletet.

Maga a készlet szintén meglepetést okozott, Hollister egy doboznyi kellékre számított, helyette a futár két óriási kofferrel bukkant fel, összesen 36 kilónyi szerszám és berendezés található bennük. A javításnak nekiállva gyorsan bajba került a férfi, az instrukciók még követhetőek voltak, de a kapott gépekhez nem jártak útmutatók, így eltartott egy darabig a hibakódot kijelző melegítőgép munkára fogása.

Mindezek után az Apple feltette a pontot az i-re azzal, hogy nem fogadta el a sikeresen kicserélt akkut a telefon.

Hollisternek fel kellett vennie a kapcsolatot a vállalat partnercégével, hogy a sorozatszáma alapján az engedélyezze távolról az okostelefon számára az új akku használatát, végső soron ezt a részt találta a legfrusztrálóbbnak az önjelölt szervizes.

Eszközbérlés és javítási tapasztalatlanság esetén az Apple csináld magad javítási folyamata az átlagemberek számára egy óriási pénzügyi rizikóval járó rémálom, ennek megfelelően nem alkalmas a céljának ellátására, értelmetlen ezt az utat választani a szakszervizes akkucsere helyett.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!