Két évtized után búcsúzik az Apple iPod

apple ipod touch
Apple iPod Touch (2019)
Vágólapra másolva!
Véget ért a termékcsalád pályafutása, a készletek erejéig kapható az utolsó modell.
Vágólapra másolva!

Újabb korszak jelképes végéhez értünk, az Apple bejelentette a hordozható digitális zenelejátszók királyának tekinthető iPod termékcsalád nyugdíjazását, a 2019-ben bejelentett iPod Touch már csak a készletek erejéig vásárolható meg. A széria bő huszonegy éves története során az Apple összesen olyan 450 millió darabot értékesített a különféle iPodokból, a Sony-féle Walkman és Discman után ez volt a harmadik nagy lépcsőfok az úton-útfélen való zenehallgatásban.

Már csak a készletek erejéig kapható legutolsó iPod, a 2019-es Touch modell Forrás: Apple

Ugyan a digitális zenelejátszók már a 90-es évek közepén bemutatkoztak, azonban az Apple szerint azok vagy használhatatlanok voltak a kis kapacitásukból fakadóan, vagy nagynak és nehéznek bizonyultak a merevlemezeik miatt, ráadásul modelltől függetlenül vacak kezelhetőséggel kellett szenvedniük a vevőknek. Az iPoddal ezen problémákat kívánta kiküszöbölni az Apple, és minden téren sikeresen megtalálta vele az arany középutat.

A 2001 őszén piacra került első iPod modelltől függően 5 GB vagy 10 GB kapacitású merevlemezt tartalmazott, az Apple azzal reklámozta az előbbit, hogy ötezer MP3 formátumú dal másolható rá, 160 Kbps bitrátát feltételezve. Kapacitástól függően a termékek 399 és 499 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerültek forgalomba.

Az előző vezetés hibái miatt az ezredfordulón még mindig komoly anyagi gondokkal küzdött az Apple. Az ideiglenes elnök, Steve Jobs ekkor előállt a termékkel, amely végérvényesen kirántotta a céget a gödörből, kezdetét vette az iPod két évtizedes története. Forrás: Apple

Magyarországon sosem vált népszerűvé az iPod, hiszen a kezdeti években túlságosan drágának bizonyult a hazai közönség számára, utána pedig a korrektebb kapacitású MP3-lejátszók, majd a telefonos zenelejátszás megszokottá válásával már nem is volt rá igény.

Egyes későbbi modelljei specifikus célokra ettől függetlenül kapósak voltak egy ideig, például az apró és könnyű iPod Shuffle jól jöhetett sportolás közben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!