Itthon is kapható a Casio első bioműanyag órája

Casio Pro Trek PRW-61
Casio Pro Trek PRW-61
Vágólapra másolva!
Természetjáróknak szánt modellben debütált a környezetbarát technológia.
Vágólapra másolva!

A Casio nemrég bemutatta a Pro Trek outdoor karórák legújabb kiadását, amely új, fenntartható irányt képvisel a japán márka kínálatában: a PRW-61-es modell megújuló energiaforrásokból előállított bioműanyag felhasználásával készült. „A Casio büszke erre az innovatív és jövőbemutató megoldásra főleg egy olyan karóra modell esetében, amely közkedveltnek számít a természetjárók és a túrázók körében" – jegyezte meg az újdonsággal kapcsolatban Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.

Stílszerűen egy környezetjárók körében népszerű modellben debütált a bioműanyagok használata Forrás: Casio

A „bioműanyag" még viszonylag kevésbé elterjedt megoldásnak számít a karóragyártásban. Egyik legfontosabb előnye, hogy jóval kisebb karbonlábnyommal rendelkezik a hagyományoshoz képest, mivel gyártásához nincs szükség nyersolajra, részben vagy egészben megújuló növényi erőforrásokból is előállítható. Emellett könnyebben lebomlik, mint a hagyományos műanyag, illetve nincsenek olyan súlyos negatív hatásai sem a Föld flórájára és faunájára.

Egy olyan, alapvetően kültéri tevékenységekre és természetjárásra kifejlesztett karóránál, mint a ProTrek kifejezetten előny, ha környezetbarát alapanyagokból készül. A PRW-61 esetében a lünetta, a tok, a szíj, valamint a tok hátlapja tartalmaz bioműanyagot. A Casio által használt bioműanyag-koncentrátum olyan biomasszából jött létre, amely többek között ricinusmagot, kukoricát, illetve más növényi alapanyagokat tartalmaz.

Hétköznapi viselés során sem zavaró a súlya Forrás: Casio

A PRW-61-es karóra 51 × 47,4 x 14,7 mm-res tokkal készül, amihez fekete (PRW-61-1AER) vagy sötétzöld (PRW-61Y-3ER) szíj, illetve számlap párosul. A mindössze 53 grammos tok ugyanakkor kényelmes viseletet biztosít nemcsak a természetjárás, hanem a mindennapi viselés során. Természetesen a PRW-61-ből sem hiányozhatnak azok a funkciók, amelyek igazán népszerűvé teszik ezt az órát a túrázók körében, ezek közé tartozik a tripla szenzor, amely lehetővé teszi a karórán az iránytű, a külső hőmérséklet, a légnyomás, illetve az aktuális magasság kijelzését.

„Ez a karóra a légnyomás alapján határozza meg a tengerszint feletti magasságot. Ennek érdekében az ISA (International Standard Atmosphere) adatokat használja, viszont a felhasználók akár viszonyítási magasságot is megadhatnak a PRW-61-esen. A karóra alapvetően a -700 és a 10 000 méter közötti értékeket képes kijelezni. Ez azt jelenti, hogy elméletben a Himalája összes csúcsát meg lehetne vele mászni, igaz a hideggel szemben csak -10 fokig ellenálló, ezért nem lenne jó ötlet levenni a karunkról" – tette hozzá a Casio termékmenedzsere.

Akár hat hónapig is használható volna teljes sötétségben Forrás: Casio

A Multi-Band rádiójelvezérlés lehetővé teszi, hogy a PRW-61-es mindig a pontos időt mutassa, a karóra öt ország (Németország, Egyesült Királyság, USA, Kína, Japán) hat kiemelten fontos rádióállomásának jeleit képes venni. A karórát gazdaságos energiafelhasználás jellemzi, a viselőknek nem kell aggódniuk az elemek lemerülése miatt, hiszen a Casio Tough Solar fényenergiával tölthető akkumulátora dolgozik benne, így akár hat hónapig is használható volna teljes sötétségben.

A Casio PRW-61 színtől függően 155 990 – 159 990 forintos javasolt fogyasztói áron vásárolható meg idehaza.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!