Gyermekek halála miatt perlik a TikTokot

tiktok
Vágólapra másolva!
A szülők szerint még időben leállíthatta volna az önfojtogatós kihívás terjedését.
Vágólapra másolva!

Pert indított Kalifornia államban két szülőpár a TikTok ellen, miután tavaly a nyolc és kilenc éves kislányaik meghaltak a közösségi videós szolgáltatásban egy ideig terjedt Blackout Challenge végrehajtása során. A felhasználók által kitalált kihívásoknak nagy hagyományuk van a TikTokon, a javuk ártalmatlan, azonban a Blackout Challenge során arra biztatták a gyerekeket és a tiniket, hogy ájulásig fojtogassák maguk.

Tavaly hét gyermek halt meg az USA-ban a fojtogatós kihívás miatt Forrás: Shutterstock

A kihívást mára sikerült teljesen kicenzúráznia a TikToknak, azonban időközben hét gyermek halt meg miatta az Egyesült Államokban. Az ilyen esetekben megszokottal ellentétben a perirat nem a fojtogatásra biztató videók készítőit hibáztatja, és még csak nem is a videók szimpla elérhetővé tételét rója fel a TikToknak, hanem a szolgáltatás tartalomajánló rendszerének működését tartja defektívnek, hiszen végső soron az helyezte az ártalmas videókat a gyermekek látókörébe.

A kacskaringós érvelésnek jogi oka van, a vád jellege miatt így a TikTok nem tud rögtön arra a törvényre hivatkozva hárítani, amely szerint nem felelős a felhasználók által megosztott tartalmakért.

A felperesek ügyvédei szerint a TikTok ajánlórendszere specifikusan a felhasználók függővé tételére lett tervezve, nem hívja fel a gyerekek és a szülők figyelmét a használatával kapcsolatos kockázatokra, a vállalat a törvényi kötelezettségét haszonszerzési célból megszegve nem próbálja korellenőrzéssel kint tartani a 13 évnél fiatalabbakat a szolgáltatásból, és utólagosan sem próbálja kitiltogatni őket.

Végül a szülők szerint a TikTok nem reagált megfelelően a kihívásra, pedig meglátásuk alapján rendelkezett a szükséges technikai megoldásokkal ahhoz, hogy az első haláleset után automatizáltan kiszűrje, törölje, ne ajánlgassa a fojtogatásos kihívással kapcsolatos újabb és újabb videókat.

Az általuk felhozott problémák orvoslása mellett a szülők meghatározatlan összegű kártérítést követelnek a TikToktól.

Az alperes nem kívánta érdemben kommentálni az ellene indított eljárást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!