Ingyen kávé és fánk járhat a kémkedés áldozatainak

Beauty girl taking colorful donuts. Funny woman with sweets, dessert. Russian Ethnicity Beautiful Fashion Healthy Eating Portrait Baby Girls Women Females Dieting Hungry Donut Pastry Dough Sweet Pie Dessert Young Adult Adult Eating Holding Snack Refreshme
Beauty girl taking colorful donuts. Funny joyful woman with sweets, dessert. Diet, dieting concept. Junk food, Celebration and party.
Vágólapra másolva!
Visszautasíthatatlan ajánlattal rendezné a csoportos pereket egy kávézólánc.
Vágólapra másolva!

Komoly botrány tört ki június elején a kanadai Tim Hortons kávézólánc háza táján, miután széles körben ismertté vált, hogy a vállalat 2019 májusától 2020 augusztusáig titokban követte a mobilappján keresztül a vevőinek mozgását, az információkat pedig amerikai adatbróker cégekkel is megosztotta. Az adatvédelmi hatóság két éve vizsgálatot indított az ügyben, ez zárult le a nyár elején, ám a körülmények miatt a cég megúszta egy ejnye-bejnyével, még pénzbüntetést sem kapott.

Jobb még azelőtt kibékíteni fánkkal és kávéval a sértetteket, hogy felperesekké válnának Forrás: Getty Images/iStockphoto/Elena Kratovich

A döntéssel nem zárult le teljesen az ügy, érintett kanadai állampolgárok több csoportos pert is indítottak a Tim Hortons ellen, azonban problémát jelenthet az ügyvédeik számára annak bizonyítása, hogy milyen tényleges kárt okozott a kávézólánc. Ezt a Tim Hortons ügyvédei is jól tudják, így ajánlatot tettek a felperesek számára a csatabárdok elásására: a vállalat meghívja a sértetteket egy kávé és fánk kombinációra.

A békülési gesztus piaci értéke fejenként 2,88 kanadai dollár, olyan 890 forint.

Ez nem túl sok, viszont a károkozás bizonyítási nehézségeit figyelembe véve a felperesek talán jobban teszik, ha elgondolkodnak az ingyenes menü elfogadásán, hiszen a per elveszítése esetén a saját ügyvédeik kifizetésén túl a pereskedés díjait és a Tim Hortons jogi költségeit is meg kellene téríteniük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!